Opština Arilje zabranila gradnju MHE

Foto: Wikipedia/Zoran Cvetković

Opština Arilje donela je odluku da se više neće izdavati građevinske dozvole za izgradnju malih hidroelektrana i time je zaštitila najčistiju reku Srbije – Veliki Rzav.

Odbornici skupštine su prošle nedelje jednoglasno izglasali odluku o izradi izmene i dopune prostornog plana oštine, pri čemu ne postoji mogućnost izdavanja građevinskih dozvola za izgradnju objekata MHE.

I reke Mali Rzav, Moravica, Panjica, Katušnica i Bilješka reka su interesantne investitorima, zbog čega im je pretilo devastiranje obala, promena rečnih tokova, kao i ugroženost za biljni i životinjski svet tog područja.

Trenutno se na teritoriji Arilja nalaze dve male hidroelektrane u fazi izgradnje na Moravici i Panjici.

U članu 7 usvojenog Prostornog plana navodi se da „Do usvajanja Izmena i dopuna plana zabranjuje se izrada planskih i urbanističkih tehničkih dokumenata za razradu novih lokacija za izgradnju mini hidroelektrana, kao i izdavanje lokacijskih uslova, odnosno građevinskih dozvola, za mini hidroelektrane za sve lokacije koje nisu započele proceduru donošenja planskih dokumenata pred SO Arilje“

Ekološko udruženje „Rzav“ iz Arilja u saradnji sa Svetskom organizacijom za prirodu WWF Adria pokrenulo je inicijativu o zabrani izgradnje MHE.

Pored Arilja, tokom posledjih nekoliko nedelja zvaničnu odluka o zabrani izgradnje MHE doneta je i u Pirotu, Boru, Užicu, Svrljigu, kao i u Paraćinu.

Prema podacima Ministarstva zaštite životne sredine u Srbiji ima oko 100 mini hidroelektrana, a u katastru MHE, koji je napravljen 80-tih godina, planirano je 850 lokacija.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti