Beč će imati park za rashlađivanje

Foto-ilustracija: Unsplash (Aygyun)

Ukoliko se za vreme letnjih vrućina nađete u Beču, napravite predah u prvom parku za rashlađivanje –parku Esterhazi. Bečka opština Marijahilf, preduzeće „Gradski parkovi“ i akvarijum „Kuća mora“ najavili su da će u ovom parku sledeće godine biti izgrađena zona za rashlađivanje sa vodenim fontanama i mlaznicama za prskanje vodene magle na površini od 10600 kvadratnih metara.

U središtu parka biće postavljeni „tuševi“ sa vodenom maglom i zasađene biljke i senovito drveće. Pored toga biće uklonjen deo asfaltne površine i betona da bi se zasadilo novo drveće, cvetne leje i travnjaci. Zahvaljujući instalaciji za rashlađivanje okolna temperatura će moći da se snizi za 6 stepeni.

U borbi protiv klimatskih promena Beč intenzivno radi na stvaranju novih zelenih površina. Čak 53 odsto površine Beča pokriveno je zelenilom. Austrijska prestonica trenutno ima 990 parkova tj. 480.000 stabala. Zelene površine su neophodne za odmor i zdravlje sugrađana. „U našem gradu svi treba da se osećaju dobro, nezavisno od toga gde stanuju i koliko im je dubok džep“ izjavila je članica Gradskog veća za životnu sredinu Grada Beča, Uli Zima.

Za sledeću godinu su najavljeni projekti izgradnje i renoviranja oko 137 hiljada kvadratnih metara parkova. Troškovi radova će iznositi 9,3 miliona evra. Takođe, Beč će svojim opštinama sledeće godine obezbediti 2,3 miliona evra za projekte rashlađivanja i 8 miliona evra za sadnju novog drveća. Takođe, u okviru budžeta od 8 miliona evra izdvojena su sredstva za sadnju novih biljaka u gusto naseljenim delovima grada.

Foto-ilustracija: Unsplash (Bogdana Uncu)

Grad Beč preuzima 80 odsto troškova za:

ozelenjavanje fasada sa pogledom na saobraćajnice;

– instaliranje „igara na vodi“;

– postavljanje fontana, česmi i mlaznica za prskanje vodene magle;

– mobilne česme sa mlaznicama za prskanje vodene magle;

– sadnju većeg gradskog drveća;

– sprovođenje mera za sakupljanje kišnice (tzv. „Schwammstadt-Projekt“);

– skidanje betona i sadnju biljaka ili trave na istom mestu;

– pravljenje hladovine koristeći pergole, ogradice za penjanje biljaka ili sadnjom leja sa višegodišnjim biljkama u javnom prostoru.

Izvor: Eurocomm-PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti