Kafa – „gorivo“ za početak dana, ali i za grejanje stana

Foto-ilustracija: Pixabay

U svetu se dnevno popije oko dve milijarde šolji kafe, što znači i 6 miliona tona taloga od kafe godišnje, prema podacima iz studije iz 2011. godine.

Mnogi lanci za proizvodnju kafe ispituju načine kako mogu doprineti stvaranju manje količine otpada – na primer, razmatranjem višekratnih šolja za kafu za poneti.

Ipak, britanska kompanija „Bio-bean“ otišla je korak dalje, razmatrajući način kako da otpad od kafe pretvori u vredan resurs.

Godine 2017. razvili su mehanizam pomoću kojeg stvaraju biogorivo na bazi kafe, koje se u početku koristilo za autobuse sa dizel motorima u Londonu. Ipak, kako nije bilo u dovoljnoj meri komercijalno održivo, preusmerili su ga na gorivo za domaćinstva i industrijsku upotrebu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Tina Guina)

Za sada je ova kompanija reciklirala više od 20.000 tona kafe.

U fabrici u Kembridžširu talog od kafe se dekontaminira kako bi se uklonili ostaci papirnih ili plastičnih čaša, a zatim prolazi kroz sušilicu i konačno se prerađuje u biomasu u vidu peleta za kućni ogrev.

Smatraju da kafa predstavlja odlično gorivo jer je visokokalorična i talog od kafe sagoreva oko 20 odsto više toplote i za 20 odsto duže od drveta. Pritom, pri sagorevanju kafe beleže se znatno manje emisije štetnih gasova.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti