Ford i Mekdonalds prave automobilske delove od – ostataka kafe

Želja mnogobrojnih potrošača na globalnom nivou da svoje potrebe zadovoljavaju u skladu sa postulatima održivosti i cirkularne ekonomije je podstakla rađanje jednog, na prvi pogled neobičnog, partnerstva između nemačkog proizvođača automobila Forda i američkog lanca restorana brze hrane Mekdonaldsa.

Iako možda nismo svesni toga, naša jutarnja šoljica kafe za sobom ostavlja više otpada od onog očiglednog – taloga. Između ostalog, kao nusprodukt prženja kafenih zrna izdvaja se plevica, što je zapravo opna kojom su ona obložena.

Foto-ilustracija: Pixabay

Istraživački tim kompanije Ford je otkrio da upravo od osušene plevice kafe mogu stvoriti smesu za kućišta za farove, delove enterijera i komponente smeštene ispod haube vozila.

Opna se zagreva na visokoj temperaturi i meša se sa plastikom i dodacima. Dobijeni materijal se peletira za upotrebu u proizvodnji automobila.

Pelet dolazi u više različitih oblika. Uprkos tome što su delovi od sirovine na bazi kafene plevice oko 20 odsto lakši u odnosu na standarde, snažni su i izdržljivi.

Uprkos tome što pomak ka održivom poslovanju nije potpun, objedinjeno je nekoliko segmenata s pozitivnim uticajem na životnu sredinu.

  • Po principu „nečije smeće je za nekoga blago“, Ford uklanja i iskorišćava otpad iz proizvodnog lanca Mekdonaldsa;
  • Vozila s udelom kafene plevice imaju manju težinu;
  • Energetska iscrpnost procesa proizvodnje je za 25 odsto manja u poređenju sa uobičajenim.

Debi Mielevski je ispred Forda naglasila da je njenu kompaniju zadivila posvećenost Mekdonaldsa inovacijama i njegova vizija napretka i održivosti. „To su prioriteti Forda više od 20 godina, a nova praksa predstavlja iskorak ka cirkularnoj ekonomiji, u okviru koje poslovni akteri zajednički rade i razmenjuju materijale koji bi inače bili sporedni ili otpadni proizvodi“, objasnila je ona.

Pored kafene plevice, ovaj predstavnik auto-industrije, u svojim naporima da vozila proizvodi od reciklirane ili obnovljive plastike, upotrebljava i soju i celuloze od drveta.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti