Mekdonalds otvorio restoran za pčele (VIDEO)

Foto-ilustracija: Pixabay

Najmanji restoran na svetu je zvanično otvoren. Novi Mekdonalds restoran u Švedskoj, ne služi pomfrit i hamburgere, ni bilo kakvu drugu hranu ali je pun „zadovoljnih mušterija“.

U pokušaju da pomogne u zaštiti pčela, Mekdonalds je angažovao švedsku kreativnu agenciju NORDDDB da dizajnira najmanji restoran „McHive“ („Mek košnice“). U pitanju su potpuno funkcionalne košnice opremljene svim onim što je ugroženim insektima neophodno da bi napredovali.

Ideja za „McHive“ razvijena je kao odgovor na postojeće napore za održivost u mnogim švedskim Mekdonalds restoranima, gde su pojedine prodavnice na svojim krovovima postavile košnice.

Kako kažu iz NORDDDB, inicijativa je počela lokalno, ali sada raste, a sve više franšiza se priključuje ovakvim akcijama, te sređuje bašte oko svojih restorana, neguje travu i cveće oko svojih restorana, ali i sve one biljke koje su važne za dobrobit restorana.

„McHive“ je sada spreman da primi na hiljade „gostiju“ koji će uživati oko svojih novih objekata gde će stvarati saće za skladištenje meda i polena.

Proteklih deset godina, naročito u SAD i Evropi, pčelarstvo beleži gubitke više od 30 odsto, što je znatno više nego što se smatra normalnim i održivim. Jedna od četiri pčele u Americi je u opasnosti od izmiranja. Široko rasprostranjena upotreba pesticida, gubitak staništa i klimatske promene su samo neke od pretnji za ove insekte.

Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti