Uskoro rezultati izazova „Hrana nije otpad“

Foto-ilustracija: Unsplash (Caroline Attwood)

Primanje aplikacija putem internet platforme je završeno. Pristiglo je 26 zanimljivih predloga rešenja na temu: Kako promeniti navike i prakse koje dovode do bacanja hrane i/ili pretvoriti otpad od hrane u nešto korisno?

Otpad od hrane koji postaje globalni problem, zajednička je inicijativa Grada Sarajeva i „Accelerator Lab“ UNDP-a u Bosni i Hercegovini, pokrenuta na nedavno održanoj konferenciji „Unlimited Sarajevo 2019“.

Svi zainteresovani mogli su do kraja novembra kandidovati svoje inovativne ideje za praktična, primjenjiva i inovativna rešenja u vidu menjanja navika proizvođača i/ili potrošača, kako bi se smanjilo ili sprečilo bacanje hrane, podigla svest o potrebi „pametnijeg“ pristupa u planiranju i kupovini hrane, kao i rešenja za odlaganje otpada od hrane, ali i za pravne intervencije koje bi olakšale doniranje hrane.

Učenici konkursa i javnost će blagovremeno biti obavešteni o rezultatima izazova i nagrađenim idejama, koje će žiri oceniti u skladu sa četiri osnovna kriterijuma: kvalitet, originalnost i izvodljivost, i mogućnost zero-waste rešenja koje predlaže način na koji će se hrana ponovo koristiti.

Tri izabrana rešenja dobiće novčane nagrade: prvo mesto donosi 3.000, drugo 2.000, a treće 1.000 američkih dolara.

Poziv je bio otvoren za sve zainteresovane pojedince, organizacije civilnog društva, akademske institucije, privatni sektor i medije.

Izvor: Grad Sarajevo

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti