Austrijska prestonica jedna od vodećih u borbi protiv klimatske krize

Krajem januara 2020. bečka Gradska skupština jednoglasno je odlučila da će se grad Beč priključiti međunarodnom programu „Deep Demonstrations“, čiji je cilj umrežavanje gradova i regija radi dugoročnog postizanja klimatske neutralnosti. Inicijator ovog programa je mreža EIT Climate-KIC Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), a radi se o danas najvećoj mreži javno-privatnog partnerstva za ubrzavanje klimatskih inovacija u Evropi koja povezuje preko 360 partnera iz ekonomije, nauke i javnog sektora.

Foto-ilustracija: Pixabay

U Beču je 2019. već uspostavljeno Veće za klimu i uveden poseban klimatski proračun. No svojim učešćem u programu „Deep Demonstrations“, čijim će sprovođenjem koordinirati bečko gradsko preduzeće za energetsko planiranje (MA 20), metropola se pridružila mreži od 15 evropskih gradova koji će tokom narednih 5 do 10 godina još intenzivnije raditi na razvoju i sprovođenju mera za zaštitu klime, i to s naglaskom na sledeća područja: urbana obnova i snabdevanje energijom, urbanističko planiranje i zelena infrastruktura, mobilnost, klimatski proračun, inovacije, ekonomija i participacija i socijalna pravda. Pri tom će se, pre svega, baviti merama za usporavanje klimatskih promena kao i merama za prilagođavanje na njihove posledice.

Bečka zamenica gradonačelnika i članica gradskog veća za zaštitu klime, Birdžit Hebajn, objasnila je da klimatska kriza ne prestaje pred državnim ili evropskim granicama pa je razmena iskustava među državama i gradovima zato posebno važna. Zbog toga joj je „drago što je Gradska skupština jednoglasno podržala učešće u ovom programu – zajedno s gradovima poput Madrida, Kopenhagena i Amsterdama“.

Program „Deep Demonstrations“ za početak će trajati od 1. januara do 31. decembra 2020. i omogući će gradu Beču da se s još više ambicije, inovativnosti i resursa suoči s klimatskim promenama i pripremi za nedavni „Zeleni plan“ Evropske komisije.

Izvor: Eurocomm-PR Zagreb

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti