Beč teži da bude ugljenično neutralna metropola – kako planira da ostvari taj cilj?

Paket od 50 mera trebao bi glavni grad Austrije učiniti uspešnim „klimatskim primerom“ za druge gradove i CO2 neutralnom metropolom.

Foto: Eurocomm-PR/Regina Huegli

„Beč je već godinama primer ekološko osveštenog grada. Ovim programom želimo pokazati da se Beč već duže vreme bavi zaštitom klime i da su preduzete brojne mere“, rekao je gradonačelnik Beča Majkl Ludvig.

Važan deo puta do grada koji će biti CO2 neutralan je „inteligentno umrežavanje“ područja električne i toplotne energije, saobraćaja i odvoza otpada. Stoga će sa za širenje obnovljivih izvora energije odvojiti 1,2 milijarde eura, uključujući izgradnju novih fotonaponskih elektrana, solarnih sistema na krovovima javnih zgrada, te izgradnju vetroelektrana.

Pored toga, Beč sprovodi „pametne“ projekte, poput korišćenja otpadne toplote iz glavnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za ekološko grejanje 106.000 domaćinstava.

Planira se i širenje postojeće mreže javnog prevoza. Kako bi se prepolovio broj putničkih automobila do 2030. godine, Beč također planira razviti mrežu izvan gradskih granica, i to na Donju Austriju.

Širenje mreže punjača za električne automobile u gradu trebalo bi da poveća i udeo elektromobilnosti u gradu. Očekuje se da će se stanice za punjenje u Beču udvostručiti na 2.000.

Ubuduće će, pored javnog prevoza, i bečka taksi vozila u velikoj meri biti električna.

Izvor: Eurocomm-PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti