Sarajevski đaci pronašli način kako da uštede milione papira godišnje

Sarajevsko javno preduzeće „Toplane“ zainteresovano je za ideju učenika Treće gimnazije o novom modelu izdavanja računa, čime bi se napravile znatne uštede papira. Papir bi se kao prirodni resurs tako upotrebljavao racionalnije.

Foto-ilustracija: Unsplash (JJ Ying)

Dogovorili su da KJKP Toplane i Treća gimnazija potpišu Protokol o saradnji, a da učenici i profesori već praktično od sutra imaju pristup Centru za potrošače Toplana, kako bi testirali i usavršili svoj model pripreme računa, potvrdio je direktor „Toplana“ Berin Alagić.

“Veoma smo zainteresovani da u saradnji s učenicima i Trećom gimnazijom što pre u praksi sprovedemo njihovu ideju o načinu izdavanja računa. Radi se o zaista izvrsnom projektu i mi u „Toplanama“ smo spremni da ovu ideju pretvorimo u praksu što pre. Ovde se ne radi samo o tome da kao kompanija možemo da ostvarimo značajne uštede, već verujemo da kao javno preduzeće imamo obavezu da, gde god i kako god možemo, dajemo priliku našim mladim ljudima da razvijaju vlastite ideje i projekte. Pozivam i sve druge kompanije, naročito one iz javnog sektora da razmotre mogućnost primene modela izdavanja računa koji su osmislili učenici sarajevske Treće gimnazije”, izjavio je Alagić koji je posetio učenike Treće gimnazije.

Ovi učenici su osmislili novi model računa koji bi pri štampanju drastično umanjio upotrebu papira. Svi podaci koji se ponavljaju bi bili zapisani u QR kodu dostupnom potrošačima.

Predloženim rešenjem uštedelo bi se 9.579.910 papira formata A4 za godinu. Procena cene kupovine i štampanja ove količine papira dovodi do uštede budžeta Kantona Sarajevo u iznosu od 1.256.000 konvertabilnih maraka (oko 628.000 evra) na godišnjem nivou.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti