NIS nastavlja eksploataciju gasa u Srbobranu – Ministarstvo životne sredine dalo zeleno svetlo

Foto-ilustracija: Pixabay

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine obavestio je javnost da je doneo rešenje o davanju saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta utvrđivanje izvedenog stanja i nastavak eksploatacije gasa i kondenzata na eksploatacionom polju Srbobran.

Na teritoriji opštine Srbobran, kako se navodi u Studiji iz januara ove godine, NIS ima dva polјa za eksploataciju uglјovodonika – Turija sever i Srbobran.

Na eksploatacionom polju Srbobran – ležišta Pz+Bd+Sm-1 i Pz+Bd-2, u radu su bušotine Sr-008 i Sr-009, a celo eksploataciono polje sastoji se od šest bušotina.

Eksploatacija gasa i kondenzata iz naftno-gasnog polјa Srbobran počela je 1974. god i ovaj gas se koristi za proizvodnju električne energije, dok se kondenzat cisternama transportuje do sabirno-otpremne stanice Turija sever, a odatle autocisternama do rafinerije Pančevo.

Prosečne proizvodne vrednosti gasa iz bušotina EP Srbobran, prema podacima iz decembra 2020. godine, iznose 10.000 Sm3/dan iz bušotine Sr-008, a iz bušotine Sr-009 22.000 Sm3/dan.

Kako se navodi, sastav gasa ležišta Pz+Bd+Sm-1 je smeša gasova uglјovodonika i uglјendioksida, ali se sastav gasa menja tokom godina, posebno u pogledu povećanja udela CO2 komponente, što je direktno uticalo na smanjenje toplotne vrednosti gasa.

Inače, NIS je u više navrata isticao da od istraživanja ugljovodonika, koji su zapravo sirova nafta i gas, očekuje novu proizvodnju ovih energenata.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti