Najveća kvartalna dobit u poslednjih nekoliko godina za proizvođače đubriva?

Foto-ilustracija: Pixabay

Dok se poljoprivredni proizvođači muče sa nabavkom skupih biljnih hraniva, očekuje se da će proizvođači đubriva objaviti najveću kvartalnu dobit u poslednjih nekoliko godina, objavio je Reuters.

Najveći proizvođači Nutrien Ltd, Mosaic Co i CF Industries imaju korist od sankcija Rusiji i Belorusiji koje su najveći svetski izvor sirovina za proizvodnju đubriva, pre svega potaše. Cene ključnog nutrijenta dostigle su nivo koje nisu viđene od prehrambene krize 2008. godine. Džoel Džekson, viši analitičar u BMO Capital Markets Equity Research, izjavio je da bi bio šokiran da Nutrien ne poveća svoju zaradu.

Nekome rat, nekome brat

Cene potaše od prošle godine rastu. Razlog tome je što su zalihe ograničene zbog sankcija Belorusiji, a pritisak na cene se nastavio kako traje rat u Ukrajini. Dodatno je ulje na vatru doliveno sankcijama Rusiji koja je jedan od najvećih dobavljača potaša, ali i drugih biljnih hraniva i sirovina za njihovu proizvodnju.

Još u martu Nutrien je najavio da će povećati svoju godišnju proizvodnju potaše za milion tona na skoro 15 miliona tona kao odgovor na neizvesnost snabdevanja iz istočne Evrope. Džekson upozorava da bi se ova kompanija mogla da se suoči sa izazovom u pronalaženju radne snage za povećanje svojih kapaciteta.Analitičari objašnjavaju da će Nutrien i Mosaic biti manje pogođene jer kopaju potašu koja je u njihovom vlasništvu.

Najviše će biti pogođene kompanije koje poput CF Industries proizvode azotna đubriva iz prirodnog gasa čija cena raste.Evropski proizvođači su najavili povećanje zarade. Nemački K+S AG povećao je svoju prognozu osnovnog profita za celu godinu za 40 odsto, a norveška Yara International ASA je objavila veći profit nego što se očekivalo, iako je zabeležila veće troškove prirodnog gasa. Najveći gubitnici su poljoprivredni proizvođači koji štede na upotrebi đubriva, prave zalihe za nekoliko godina ili prelaze na stajnjak.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti