Za poljoprivredu izdvojeno 1,26 milijardi dinara

Foto-ilustracija: Pixabay (Mr Gajowy3)

Tokom prošle godine lokalne samouprave u Srbiji izdvojile su 1,26 milijardi dinara za subvencionisanje poljoprivrede. Prema rečima Aleksandra Bogićevića, pomoćnika ministra za poljoprivredu, resornom Ministarstvu od velike su pomoći upravo lokalni programi subvencionisanja poljoprivrede. Posebno je istakao da sve ono što Ministarstvo nije u mogućnosti da obuhvati, to rade lokalne samouprave prema potrebama poljoprivrednih proizvođača sa svoje teritorije.

“Mi ćemo subvencijama pomoći kroz programe za poljoprivredu koje ima naše ministarstvo, a poljoprivrednici će moći da koriste i programe i subvencije lokalne samouprave koje su svake godine sve veće”,rekao je Bogićević tokom posete Prokuplju.

On je u razgovoru sa Milanom Aranđelovićem, gradonačelnikom Prokuplja, naglasio da bi za dobro poljoprivrednih proizvođača trebalo intenzivirati saradnju na relaciji ministarstvo, lokalna samouprava i Poljoprivredno stručno savetodavna služba (PSSS).

“Zbog velike proizvodnje višanja Prokuplje je jedan od nosilaca poljoprivredne proizvodnje za teritoriju Republike Srbije. Na više od 2.400 hektara zasađena je višnja”, kaže gradonačelnik Prokuplja.

Kako se dalje navodi u saopštenju, ovih godina je bilo velikih problema oko plasmana višnje zato su novi programi u poljoprivredi usmereni na poboljšanje uslova proizvodnje, kvaliteta zemljišta i proizvoda, a naravno i obezbeđivanje plasmana gotovih proizvoda pre svega na tržište Evropske unije.

“Kroz programe poljoprivrede i ovog puta je jedan deo sredstava, u iznosu od 2.500.000 dinara, izdvojen za ispitivanje kvaliteta zemljišta, a to je posao koji se radi u saradnji sa ministarstvom i PSSS u Prokuplju i naš krajnji cilj i plan je da u narednom periodu na adekvatan način unapredimo poljoprivrednu proizvodnju jer se oko 80 odsto stanovništva na neki način bavi poljoprivredom”, zaključuje Aranđelović

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti