GGF i MF banka podstiču zelene finansije u Bosni i Hercegovini

Foto-ilustracija: Pixabay

Green for Growth Fund (GGF) je oformio novo partnerstvo sa MF bankom u Bosni i Hercegovini kako bi malim i srednjim preduzećima omogućili pristup zelenim finansijama.

Kredit u iznosu od pet miliona evra namenjen je preduzećima koja žele da sprovode mere energetske efikasnosti i efikasnosnog korišćenja resursa, kao i male projekte obnovljivih izvora energije.

Ova investicija će se pretežno koristiti za finansiranje mera energetske efikasnosti u proizvodnji, posebno u preradi drveta i prehrambenoj industriji, građevinarstvu i transportu.

„Ponosni smo na novo partnerstvo sa MF bankom jer verujemo da će proširiti opseg našeg delanja među malim i srednjim preduzećima i korporativnim klijentima u Bosni i Hercegovini, dok istovremeno unapređujemo našu misiju povećanja energetske efikasnosti i obnovljive energije u celom regionu“, rekao je predsedavajući GGF-a Olaf Zimelka.

MF banka ima veliko iskustvo u finansiranju mera energetske efikasnosti i efikasnog korišćenja resursa, te je dobro pozicionirana da ponudi raznovrsne zelene proizvode svojoj velikoj bazi klijenata.

„Svesni smo uticaja energetske efikasnosti na životnu sredinu, ali znamo da intenzitet njene primene direktno zavisi od finansijskih preduslova. Zahvaljujući GGF-u, koji je prepoznao MF banku kao pouzdanog partnera, imaćemo priliku da obezbedimo povoljnije i pristupačnije ‘zelene’ kredite za većinu naših klijenata malih i srednjih preduzeća“, rekao je Bojan Luburić, predsednik Uprave MF banke.

GGF ulaže u mere za smanjenje emisije ugljen-dioksida u jugoistočnoj Evropi, Kavkazu, Ukrajini, Moldaviji, Bliskom istoku i severnoj Africi. Fond obezbeđuje finansiranje direktno projektima obnovljive energije, preduzećima i opštinama ili indirektno preko odabranih finansijskih institucija.

Source: Green For Growth Fund

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti