Naftna kriza – uvoz od drugih dobavljača ili povećanje sopstvene proizvodnje

Foto-ilustracija: Unsplash (John Cameron)

Evropska unija je nedavno najavila da će uvesti embargo na uvoz ruske nafte. Kako je tada rečeno planirano je da se u narednih šest meseci postepeno ukine uvoz sirove nafte, a rafinisanih proizvoda do kraja godine. 

U Evropskom parlamentu su svesni da je ovo jedan veoma zahtev korak, jer su države članice EU veoma zavisne od ruske nafte.

Međutim, Mađarska, Slovačka, Češka i Bugarska su tražile više vremena da se prilagode embrargu, jer u potpunosti zavise od ruske nafte i ne mogu da osiguraju alternativne izvore snabdevanja.

Prema novom planu, Mađarska i Slovačka će moći da kupuju rusku naftu do kraja 2024. godine, dok bi Češka mogla da nastavi kupovinu do juna 2024.

Tokom perioda prilagođavanja novonastaloj situaciji članice EU rade na tome da nađu trajno rešenje kada je u pitanju snabdevanje naftom

I zemlje G7 su se obavezale da će zabraniti ili potpuno obustaviti uvoz nafte iz Rusije. Međutim, nije precizirano kako će koja članica postupani u narednom periodu. Ono što se zna jeste da Japanu treba vremena za postpuno ukidanje uvoza ruske nafte.

Mnoge traže druge dobavljače, kao i kanale za snabdevanje, neke od zemalja članica planiraju da povećaju sopstvenu proizvodnju.

Hrvatska planira da poveća domaću proizvodnju nafte koja se crpi sa 38 polja i koja pokriva oko 15 odsto godišnje prerade u riječkoj rafineriji.

Kako prenose mediji iz regiona, iz Ministarstva privrede Hrvatske kažu da sa Inom, proizvođačem nafte, analiziraju mogućnosti povećanja domaće proizvodnje koje bi „povoljno uticalo na dalje osnaženje energetske nezavisnosti Hrvatske“.

Po godišnjoj publikaciji „Energija u Hrvatskoj“ Energetskog instituta „Hrvoje Požar“, domaće rezerve nafte i kondenzata su oko 11 miliona kubnih metara, dok je godišnja proizvodnja nafte s domaćih polja oko 600 hiljada tona.

Kada je reč o našoj zemlji, Rusi su većinski vlasnici Naftne industrije Srbije, te je i pitanje kako će se embargo odraziti na nas. Kako je istakao predsednik Aleksandar Vučić, država će naći rešenje “jer mora da ima nafte”, ali nije precizirao na koji način.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti