Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije: Energetska tranzicija najdinamičnija oblast za razvoj saradnje

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Zelena i energetska tranzicija oblast je u kojoj se saradnja Srbije i Italije može najdinamičnije i najinovativnije razvijati rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ministarka je na panelu „Tehnološke inovacije: Zelena i energetska tranzicija’’ na Forumu za poslovni i naučnu saradnju Srbije i Italije navela značajne zajedničke projekte u energetskoj infrastrukturi.

Italija je, kako je rekla ministarka, ne samo među najvećim trgovinskim partnerima Srbije i vodećim investitorima, nego i važan partner Srbije u oblasti energetike u prethodnim godinama, a veruje da će tako biti i u budućnosti.

,,Jedan od naših najvažnijih projekata u oblasti energetske infrastrukture je izgradnja Transbalkanskog koridora, koji će obezbediti veću sigurnost snabdevanja i povezati Srbiju upravo sa Italijom, kao i sa Rumunijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, budući da je razvoj transmisionih sistema uslov za veći prenos energije i povezivanje tržišta u regionu i sa Evropskom unijom’’, rekla je ministarka.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, italijanske kompanije među prvima su prepoznale prilike koje postoje u Srbiji u sektoru zelene energije.

„U Vojvodini su od 2010. do danas izgrađene tri vetroelektrane čiji su investitor italijanske kompanije. Vetroparkovi Košava, La Pikolina i Kula danas isporučuju električnu energiju za više od 50.000 domaćinstava. U pripremi su i novi projekti pre svega u oblasti energije vetra i sunca’’, rekla je ministarka Đedović.

Ministarka je podsetila i da je Srbija ozbiljno započela proces energetske tranzicije kako bi obezbedila sa jedne strane energetsku sigurnost i nezavisnost, a sa druge strane zdravu životnu sredinu.

„Očekujem da će se uskoro Narodna skupština razmatrati izmene Zakona o korišćenju OIE. Izmenama zakona omogućiće se sprovođenje aukcija na način koji će investitore brže integrisati na tržište i omogućiti im preko potrebnu predvidljivost u pogledu troškova i podsticaja, a sa što nižim troškovima po građane i državu. Pozivam italijanske kompanije da i one sagledaju svoje prilike i učestvuju u aukcijama za dodelu tržišnih premija za proizvodnju električne energije’’, poručila je ministarka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti