Mogućnost saradnje sa Brazilom u oblasti OIE i biogoriva

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

O mogućnostima saradnje Srbije i Brazila u oblasti obnovljivih izvora energije i biogoriva razgovarali su Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike i Žoze Mauro da Fonseka Kosta Koutoa, ambasador Brazila.

Đedović je tom prilikom informisala sagovornika o strateškim dokumentima na kojima Ministarstvo rudarstva i energetike intenzivno radi, kako bi se što pre trasirao put energetske budućnosti zemlje.

Ona je istakla da je Vlada Srbije nedavno usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i da će, kada se završi skupštinska procedura, biti otvoren put aukcijama za podsticaje proizvođačima električne energije iz OIE, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Zakonom će biti definisana odgovornost svih učesnika na tržištu. Dakle, država će nastaviti da podstiče integraciju obnovljivih izvora energije i ulaganja privatnog sektora, ali će istovremeno rešiti pitanje sigurnosti  našeg elektroenergetskog sistema, navela je ministarka.

Ambasador Koutoa je preneo iskustva Brazila u korišćenju obnovljivih izvora energije, sa posebnim osvrtom na višedecenijsko iskustvo u oblasti saobraćaja i široko rasprostranjenoj upotrebi biogoriva, odnosno biodizela i etanola.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti