Počeo “SET Trebinje 2023”

Foto: SET Trebinje

U Trebinju je počeo četvrti „SET Trebinje 2023’’ koji se ove godine održava pod sloganom „Energetska stabilnost Zapadnog Balkana’’.

Tokom tri dana, koliko traje ovaj samit, stručnjaci iz oblasti energetike gotovo svih zemalja regiona razgovaraće o obnovljivim izvorima energije, dekarbonizaciji, energetskoj nezavisnosti, elektroenergetskom sistemu, skladištenju energije i drugo.

Luka Petrović, generalni direktor “Elektroprivrede RS”, tokom uvodnog obraćanja rekao je da “SET Trebinje 2023” jeste jedan veoma važan regionalni događaj na kom će se govoriti o trenutno vrlo važnim temama. Kako je dodao ovo je pravi trenutak da se kreiraju zajednički planovi.

Pročitajte još:

Predsednik Srpske Milorad Dodik rekao je na otvaranju Samita da je sukob u Ukrajini izazvao velike probleme kada je reč o energetici. On je istakao da je Srpska regionalni izvoznik energije i da trenutno nema nikakvih restrikcija, kao i da „bez energije nema budućnosti“.

Foto: SET Trebinje

Radovan Višković, predsednik Vlade Republike Srpske ističe da se dobro prepoznaju potencijali koje zemlja ima. Posebno se osvrnuo na solarne, vetro i hidropetencijale. Kako je dodao “svaka uložena marka u energetici, proizvodnji, prenosu i distribuciji znači novu dobit, novi razvoj i novu šansu”.

,,Događaji kao Samit energetike „SET Trebinje 2023“ mogu doprineti pronalasku ključnih pravaca razvoja, kako za pojedinačne zemlje, tako i za region, jer samo kao region možemo biti jači i napredniji’’, kaže Jelena Matejić, direktorka “Elektromreža Srbije”.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomksih odnosa u Savetu ističe da je dugoročni cilj obezbediti energetsku stabilnost, pouzdano snabdevanje energijom i stvaranje održivog i konkuretnog energetskog sektora uz brigu i odgovornost prema životnoj sredini.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, objašnjava da je energetika vodeća privredna oblast na kojoj se može dugoročno zasnivati ubrzani razvoj i rast, kao i da se ovome pridaje veliki značaj i da se nastavlja intenzivni razvoj ove oblasti.

Ogranizator “SET Trebinje 2023” je MH Elektroprivreda Republike Srpske, Grad Trebinje i SET d.o.o. Trebinje, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti