Samit energetike Trebinje od 22. do 24. marta

Foto-ilustracija: Pixabay

Nakon tri uspešno završena “Samita energetike Trebinje“, priprema se i četvrti „SET  Trebinje 2023“ koji se ove godine održava pod sloganom „Energetska stabilnost Zapadnog Balkana“. Samit će biti održan od 22.do 24. marta 2023.godine u Kulturnom centru u Trebinju.

Ogranizator događaja je MH Elektroprivreda Republike Srpske, Grad Trebinje i SET d.o.o. Trebinje, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske.

„Šira javnost je uveliko upoznata sa značajem SET-a i ove godine očekujemo rekordan broj učesnika, što se po dosadašnjim prijavama već može pretpostaviti. Najavljujemo dolazak najvećih energetskih kompanija iz regiona, ali i najviše zvaničnike zemalja regiona. Cilj i misija je okupiti sve relevantne stručnjake na jednom mestu i govoriti o najaktuelnijim pitanjima i problemima iz ove oblasti, te tražiti njihova rešenja“, rekao je Aleksandar Branković, organizator i direktor „SET Trebinje“.

Trendovi decentralizacije, digitalizacije i elektrifikacije veliki su potencijal za revoluciju elektroenergetskog sistema. Sve veći udeo obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i ujedno njihov uticaj na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahteve na ubrzani razvoj samog sistema. Istovremeno, zbog sve veće decentralizovane proizvodnje električne energije u neposrednoj blizini potrošača ili kod samih potrošača, snabdevačima postaje teško zadovoljavati sve promenjiviju ponudu i potražnju. Upravo u vezi sa tim u prvi plan sve više dolaze pojmovi i tehnička rešenja kao što su skladištenje energije, mikromreže, prilagođavanje potražnji i mere energetske efikasnosti.

Za tri dana koliko “Samit energetike Trebinje 2023” traje, planirana je Plenarna sesija-ubrzanje regionalnog održivog plana i prelaz na čistu energiju-uloga EU, kao i devet panela.

Izvor: Samit energetike Trebinje

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti