Da li EU ima dovoljno punjača za električna vozila?

Foto: Bojan Džodan/MT-KOMEX

I dok mnogi pričaju o tome kako ćemo uskoro svi voziti električne automobile i da je globalni cilj da vozila sa SUS motorima postanu prošlost, retko se govori o tome gde ćemo ta vozila i puniti. Prema izveštaju Udruženja proizvođača automobila ACEA, stanje na terenu nije dobro, negde čak i loše. U većini zemalja Evropske unije instaliran je mali broj punjača, a tek svaki sedmi je brzi punjač. 

Kako se dalje navodi, čak šest zemalja članica Evropske unije ima manje od jednog punjača na 100 kilometara, 17 zemalja ima manje od pet punjača na 100 kilometara, a svega pet ima više od 10 punjača na svakih 100 kilometara. 

Primera radi u Holandiji na svakih 1,5 kilometara postoji po jedan punjač, dok u Poljskoj, koja je osam puta veća, na svakih 150 kilometara ima jedan punjač.  

Vozači električnih automobila moraju računati i na to da u mnogim zemljama brzih punjača ima u veoma malim procentima. Uglavnom se mogu naći punjači slabijeg kapaciteta koji sporije pune baterije.  

Prostora za razvoj mreže punjača za električne automobile svakako ima, samo je pitanje da li se zakasnilo. Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA) u 2021. godini prodato je 6,6 miliona vozila na električni pogon (uključujući i plug-in hibride). To znači da je svake nedelje prodato više vozila nego u celoj 2012. godini. 

Najviše električnih automobila prodato je u Švedskoj 45 odsto, zatim u Danskoj 35,3 odsto, Finskoj 30,8 odsto, Holandiji 29,5 odsto. 

Foto: Bojan Džodan/MT-KOMEX

Prema dosadašnim podacima čini se da će 2022. oboriti sve rekorde kada je u pitanju prodaja ovih vozila. 

Kada je reč o Srbiji kupovinu električnih vozila država dotira sa 5.000 evra, dok za plug-in hibride (sa spoljnim priključkom za struju) čija emisija ugljen-dioksida ne prelazi 50 g/km dodeljuje subvencije u iznosu od 3.500 evra i za te namene ove godine iz budžeta je izdvojeno milion evra.

Subvencija za kupovinu punjača još uvek nema, ali zahvaljujući kompaniji Charge&GO koja od 2020. godine radi na razvoju mreže i investira u razvoj infrastrukture, na više od 40 lokacija na putevima i autoputevima Srbije postavljeni su elektropunjači snage od 22 do 180 kW. Kako najavljuju do kraja godine mreža će pokrivati čak 100 punjačkih mesta, na kojima će biti ultrabrzi punjači veće snage.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti