SEE ENERGY – Budućnost elektromobilnosti

Foto: EP

Međunarodna SEE ENERGY konferencija „Zapadni Balkan u energetskoj tranziciji“ održana je u Novom Sadu. Na jednom od održanih panela stručnjaci iz oblasti elektromobilnosti razgovarali su o tome kako teče razvoju i planovim za budućnost kada je reč o našoj zemlji. Moderator ovog panela bila je Nevena Đukić, urednica Energetskog portala, koja je razgovarala sa Darkom Zeljkovićem, Schneider Electric, Dejanom Dešićem, ABB Srbija, Dejanom Milovanovićem, Siemens Srbija, Milošem Kostićem, Charge&GO – regionalna platforma za punjenje električnih automobila, Prof. dr Nenadom Ivaniševićem, Pokrajinski sekreterijat za privredu i turizam.

Dario Jurišić iz Javnog Gradskog Saobraćajnog preduzeća Novi Sad, predstavio je projekat elektrifikacije gradskog saobraćaja, dok je Ivan Smiljković, član izvršnog veća ProCredit banke govorio o floti električnih automobila i punjačima koji su postavljeni ispred njihovih poslovnica.

Dario Jurišić kaže da je urađen pilot projekat i nabavljeno je 10 autobusa na elektični pogon koji će prema planovima stići u martu 2023. godine. Osim autobusa nabavljeni su i punjači, tri brza punjača marke Siemens, biće postavljeni na određenim lokacijama u Novom Sadu, dok će pet sporih biti instalirano u garažama ovog preduzeća.

Dejan Milovanović ističe da kompanija Siemens u ponudi ima i punjače velikih snaga od 150 do 800 kilovata za punjenje autobusa i kamiona. Kako je istakao svi električni autobusi koji će saobraćati Novim Sadom imaće mogućnost pantografskog punjenja, što praktično znači da ukoliko se jedan od njih pokvari on “ispada”, dok ostali mogu neometano da saobraćaju.

Darko Zeljković kaže da u Srbiji, trenutno, najviše ima instaliranih AC punjača kompanije Schneider Electric i to u hotelima, stambenim objektima, tržnim centrima i kompanijama. On se posebno osvrnuo na to da punjači postaju bezvredni ukoliko nema dovoljno napajanja i ističe da je trenutno veliki fokus upravo na tome. Kako kaže neophodno je razvijati mrežu punjača za koje treba obezbediti energiju koja će se iskoristiti na najbolji način.

Prof. dr Nenad Ivanišević ističe da se mora raditi na razvoju mreže električnih punjača jer će to uticati na to da više turista poseti našu zemlju. Kako kaže u cilju što boljeg razvoja turizma sprema se budzet iz kog će se finansirati nabavka što punjača, što elektičnih automobila. Ideja je da punjači budu postavljeni u turističkim mestima i lokacijam koje su zanimljive stranim posetiocima. Kako kaže, sleće godine vlasnici turističkih objekata, dostavljači hrane, veša i sličnih delatnosti vezanih za turizam imaće prednosti prilikom prijavljivanje za subvencije u iznosu od po tri miliona dinara koje će moći da koriste za kupovinu punjača ili električnog vozila.

Dejan Dešić kaže da je kompanija ABB instalirala prve punjače u Srbiji i da u ponudi imaju i spore i brze modele koji su mogu videti i koristi širom zemlje. Ističe da kompanija dugi niz godina radi na razvoju elektromobilnosti, kao i da trenutno imaju najbrži punjač na svetu od 360 kilovata.

Foto: Bojan Džodan/MT-KOMEX

Miloš Kostić, iz kompanije Charge&GO objašnjava da je još 2014. godine imao ideju i želju da počne sa postavljanjem punjača za električna vozila, ali da je tek 2017. to uspeo da ostvari. Prvo je počeo sa instalacijom punjača, da bi 2019. lansirao prvu regionalnu digitalnu platformu za punjenje električnih automobila Charge&GO.

Kako ističe u našoj zemlji trenutno ima 617 registrovanih električnih automobila, a aplikacija 677 registrovanih korisnika od kojih su 60 odsto stranci. 

“Uspeli smo da napravimo novi segment, investiramo u razvoj infrastrukture. Kompanija Charge&GO do sada je na više od 40 lokacija na putevima i autoputevima Srbije postavili elektropunjače snage od 22 do 180 kW, a do kraja godine mreža će pokrivati čak 100 punjačkih mesta, na kojima će sve više biti ultrabrzih punjača veće snage. Naš plan je da 1. januara 2023. godine u rad pustimo novu aplikaciju”, objašnjava Kostić.

Kako je dodao već godinama sarađuje sa kopanijama ABB, Siemens i Schneider Electric. Vozači električnih automobila punjače iz mreže Charge&GO mogu pronaći na OMV pumpama, GAZPROM benzinskim stanicama, kao i na četiri naplatna punkta na autoputu, i to kod Vrčina, Horgoša i Trupala-Niš. U Novom Sadu i Kragujevcu, u tržnim centrima Promenada i Big Fashion, kao i u Stop Shop-u u Sremskoj Mitrovci, Lazarevcu, Požarevcu, Vršcu.

Ivan Smiljković ističe da je ProCredit banka prva u Srbiji uvezla električni auto i to 2016. godine, a danas im je gotovo cela flota “električna”. Intenzivno su radili na razvoju mreže, tako ispred svake filijale imaju punjač koji mogu da koriste kako klijenti banke, tako i građani, a nekoliko punjača postavili su prometnim i važnim mestima i oni mogu slobodno da se koriste. Osvrnuo se i na to da su na krovu zgrade centralne banke postavili solarnu elektranu, a 2018. godine ProCredit banka je postala prvi veliki kupac zelene energije od EPS-a sa garancijom porekla.

Peta po redu međunarodna investiciona konferencija SEE ENERGY- Connect & Supply V na temu „Zapadni Balkan u susret novim energetskim izazovima“ održana je u hotelu „Sheraton“ u Novom Sadu. Događaj je organizovan uz koorganizaciju Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike, Privredne komore Austrije, Privredne komore Srbije, PU „Toplane Srbije“, regionalnih asocijacija i udruženja.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti