Najsvetlija bela farba na svetu može da smanji upotrebu klima uređaja u avionima i automobilima

Foto-ilustracija: Unsplash (Jason Leung)

Premaz najtamnije nijanse crne tzv. vantablack, koja apsorbuje preko 99 odsto svetlosti, može da učini 3-D predmet ravnim na oko. Najsvetlija nijansa bele funcioniše po obrnutom principu, refleksiji sunčevih zraka, te čini letnje vrućine podnošljivijim, prenosi Klima101.

Najbelja farba na svetu, odbijajući svetlost, održava površine dovoljno hladnim da može da smanji potrebu za klima uređajima. Naučnici sa Univerziteta Purdju sada su unapredili njenu formulaciju – farba je sada tanja i lakša te ju je moguće koristiti za rashlađivanje aviona, automobila i vozova.

„Kontaktirali su me svi, od proizvođača svemirskih letelica preko arhitekata do kompanija koje prave odeću i cipele”, kazao je profesor i izumitelj Šaolen Ruan. „Najčešće su imali dva pitanja: gde mogu da kupim farbu i da li može da bude tanja?”

Pročitajte još:

Originalna farba, na bazi nanočestica barijum-sulfata, reflektovala je 98,1 odsto sunčevih zraka zahvaljujući čemu je smanjivala temperaturu spoljnih površina više od 4,5 °C u odnosu na temperaturu okoline. Farbanje krova u ovu nijansu moglo bi da smanji potrebu za korišćenjem klima uređaja tokom vrelih letnjih dana.

Foto-ilustracija: Unsplash (Chris Barbalis)

Međutim, postojao je jedan problem. Kako je to objasnio Ruan u zvaničnom saopštenju, ovaj nivo hlađenja bilo je moguće postići samo uz sloj boje debljine 400 mikrona. „To je u redu ako premazujete velike, statične strukture kao što je krov zgrade. Ali primena u slučajevima preciznim zahtevima koji se tiču veličine i težine zahteva tanju i lakšu farbu.”

Podstaknut ovim izazovom, tim istraživača sa Univerziteta Purdju počeo je da eksperimentiše sa drugim materijalima. Njihovo najnovije otkriće kao pigment sadrži heksagonalni bor nitrid. Farba postiže skoro jednak nivo refleksije sunca kao njena prethodnica (97,9 odsto), ali uz znatno tanji sloj od samo 150 mikrona. Ovo je, paralelno sa nižom gustinom, omogućilo da farba bude 80 odsto lakša.

„Smanjena težina otvara vrata različitim vrstama upotrebe”, kazao je inženjer Džordž Ču. „Sada ova farba ima potencijal da rashladi avione, automobile i vozove. Avion na užarenom betonu tokom letnjih dana neće morati da koristi klimatizaciju u jednako velikoj meri kao trenutno da bi rashladio unutrašnjost što će uštedeti ogromne količine energije”, predočio je Ču. Ovo je posebno korisno u kontekstu globalnog zagrevanja.

Autori naučnog rada, objavljenog u časopisu Cell Reports Physical Science najavili su da su napravili i proboj u komercijalizaciji najsvetlije bele farbe na svetu, te je moguće da će se naći na tržištu kada se otklone sve prepreke.

Izvor: Klima101

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti