Francuska želi da EU zabrani letove privatnim mlaznim avionima

Foto-ilustracija: Unsplash (Pascal Meier)

Francuski ministar saobraćaja Kleman Bon izjavio je da je spreman da na sastanku ministara saobraćaja EU u oktobru na dnevni red stavi predlog zabrane privatnih letova mlaznim avionima u Uniji, nakon što je javnost oštro reagovala na podatke o štetnim emisijama čiji su izvor mlaznjaci fancuskih bogataša.

Bon, koji je ranije bio i državni sekretar za evropska pitanja, pojasnio je u intervjuu za list Parizjen da EU u tom pitanju mora da deluje jedinstveno kako bi se obezbedilo da u svim članicama važe ista pravila i da efekat bude maksimalan.

Neformalni sastanak ministara za saobraćaj i transport EU planiran je od 20. do 21. oktobra u Pragu.

Bon je rekao da je, ukoliko se pokaže da potpuna zabrana nije moguća, spreman da „reguliše privatne letova mlaznjacima“.

U poslednje vreme pojavilo se nekoliko naloga na Tviteru, koji prate putovanja francuskih milijardera u njihovim privatnim avionima.

Na vodećem od tih naloga, „Aj flaj Bernar“, o milijarderu i šefu kompanije Luj Vuton-Henesi (LVMH) Bernaru Arnou, pojašnjeno je da je cilj da se javnost upozna sa „po životnu sredinu štetnim životnim stilom najbogatijih Francuza“.

Nedavno je objavljeno da je privatni džet pariskog konglomerata Bolore u jednom danu izveo tri leta i tom prilikom ispustio u atmosferu 22 tone ugljen-dioksida, koliko jedan prosečan automobil emituje za deset godina.

Istog dana je javljeno i da je nacionalni sekretar francuskih Zelenih i poslanik Žilijen Baju najavio da Vlada želi da cela EU reaguje na taj problem.

Baju je za dnevnik Liberasion rekao da je sada pravo vreme da se zabrane svi privatni mlazni avioni. Takva mera bi pogodila veoma mali broj ljudi, ali bi odmah imala ogromne pozitivne ekološke efekte. Baju je nedavno najavio i da će u narednim nedeljama podneti predlog zakona o tome koji je podržalo više partija.

„Neki ljudi su potpuno „odvojeni od sveta“ i koriste avione, kao što drugi koriste metro“, rekao je Baju.

„Ako Vlada odbija da oporezuje kompanije koje stvaraju ogroman profit na energetskoj krizi koju proživljavamo, šalje jasnu poruku: nekažnjivost važi za najbogatije“, dodao je Baju.

On se zapitao kako se može tražiti od stanovništva da preduzme napore, ako su najbogatiji izuzeti od svega.

Vlada je reagovala kako joj se ne bi pripisalo da postoje različita pravila za najbogatije i za sve ostale, pogotovo zato što je trezveno trošenje energenata proglasila svojim glavnim prioritetom.

Bon je rekao i da je spreman da privatni mlaznjaci budu obuhvaćeni novim evropskim sistemom trgovine emisijama (EU-ETS), čiji je cilj da doprinese da se emisije do 2030. godine smanje za 55 odsto.

Izvor: Euractiv/Beta

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti