U Katovicama urbani nameštaj izrađuju od recikliranog tekstila

Foto-ilustracija: Pixabay (Tomasz_Mikolajczyk)

Krajem jula na jednom od središnjih gradskih trgova poljskih Katovica uređen je mali park čiji je urbani nameštaj izrađen od recikliranog tekstila. Jedan od najvećih poljskih gradova ovim primerom ponovno pokazuje svoju predanost održivosti i ublažavanju efekta klimatskih promena, kao i zaštiti urbane sredine.

Pijačni trg u Katovicama omiljeno je mesto okupljanja stanovnika ovog poljskog grada na kojem se u letnjim mesecima organizuju razna događanja, koncerti i izložbe, dok se zimi ovde održava tradicionalni božićni sajam sa klizalištem. Krajem jula na trgu je uređen mali park u kojem je postavljen novi urbani nameštaj – klupe i žardinjere izrađene od recikliranog tekstila.

Poznato je da parkovi i zelene površine smanjuju efekat urbanog ostrva toplote, a nova zelena oaza u središtu Katovica podseća na mnoge slične novouređene zelene površine u središtima evropskih gradova, uređene s ciljem prilagođavanja klimatskim promenama. Novi mali park odlikuje se i novim urbanim nameštajem koji dodatno povećava privlačnost javnog prostora, a istovremeno je reč o inovativnom i održivom rešenju jer su za njegovu izradu umesto betona ili drva korišćeni reciklirani materijali.

Novi materijal nazvan je VIVE Texcellence, vrlo je izdržljiv, a izgledom podseća na drvo. Za njegovu izradu korišćen je usitnjeni tekstilni otpad, kao i ambalažna folija korišćena za njegovo pakovanje. Termičkom obradom dobija se učvršćena masa od koje se – uz dodatak sekundarnih sirovina, odnosno recikliranih metalnih materijala, izrađuju čvrste i trajne ploče za urbani nameštaj.

Foto-ilustracija: Pixabay (jagaha)

Stanovnici Katovica će novi urbani nameštaj moći da koriste do kraja septembra ove godine, kada će zajedno s posađenim zelenilom biti uskladišten i koristiće se već sledećeg leta. U gradskoj upravi ističu kako ovo nije prvi put da su Katovice dobile park ove vrste jer je sličan uređen pre nego što je grad bio domaćin UN-ove konferencije (COP24) o klimatskim promenama, održane u decembru 2018. godine.

„Katovice su jedan od najzelenijih gradova u Poljskoj. Više od 42 odsto površine našeg grada pokriveno je šumama, parkovima i zelenim površinama koje građani rado posećuju. Ipak, zelenila nikad nije previše, zbog čega sadimo drveće i uređujemo nove zelene površine, a čim nam se ukaže prilika da gradski prostor još više ozelenimo, kao u ovom slučaju, spremni smo da realizujemo nove projekte ozelenjavanja“, ističe gradonačelnik Katovica Marcin Krupa.

Osim ozelenjavanja javnog prostora, uređenje malog parka s inovativnim urbanim nameštajem odličan je primer maksimiziranja efikasnosti klimatskih mera u urbanoj okolini uz promociju cirkularne ekonomije i nula otpada životnog stila bez stvaranja suvišnog otpada.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti