Tekstilni filteri uklanjaće CO2 iz izduvnih gasova i vazduha

Foto: NC State University

Istraživači sa Univerziteta Severne Karoline otkrili su da pomoću filtera koji je napravljen od tekstila mogu da filtriraju ugljen-dioksid iz mešavine vazduha i gasa. Ovaj revolucionarni filter je napravljen od pamučne tkanine i prirodnih enzima za ubrzavanje hemijskih reakcija.

Prema rezultatima početnih istraživanja, ovo otkriće je korak napred u razvoju nove tehnologije “hvatanja” CO2 i moglo bi da smanji one emisije iz elektrana na biomasu, ugalj ili prirodni gas, navodi se u saopštenju Univerziteta. Još jedna prednost ovog filetra je ta što bi on lako mogao da se proizvodi i u većim dimenzijama.

“Ovom tehnologijom želimo da zaustavimo emisije ugljen-dioksida na izvoru, a elektrane su trenutno glavni izvor”, kaže jedan od autora studije.

Kako bi napravili filter, istraživači su pričvrstili enzim na dvoslojnu pamučnu tkaninu potapanjem tkanine u rastvor koji sadrži materijal koji se zove hitozan, koji deluje kao lepak. Hitozan fizički zadržava enzim, uzrokujući da se zalepi za tkaninu.

Zatim su eksperimentisali kako bi utvrdili koliko dobro filter odvaja ugljen-dioksid iz mešavine emisija koje emituju elektrane. Umotali su tkaninu u spiralu kako bi stala u cev. Zatim su pustili gas kroz cev, zajedno sa rastvorom na bazi vode. Ugljen-dioksid se pretvorio u bikarbonat i kapao je niz cev. Puštanjem vazduha kroz jednoslojni filter brzinom od četiri litra po minuti izvučeno je 52,3 odsto ugljen-dioksida, a sa dvoslojnim filterom 81,7 odsto.

Otkrića do kojih su došli obećavaju, ali filter treba testirati i na veće brzine protoka vazduha. 

Tokom tesiranja fokusirali su se i na to koliko su filteri izdržljivi i to nakon pet ciklusa pranja, sušenja i skladištenja. Rezultati su zaista obećavajući.

Kako su rekli istraživači, ovo je tek početak i treba rešiti još mnogo stvari, recimo kako reciklirati tečnost nakon što izađe iz filtera. Ujedno podsećaju da su potrebne nove tehnologije za hvatanje CO2 koje bi zahtevale manje energije od postojećih komercijalizovanih tehnologija. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti