IEA: Globalne emisije CO2 iz elektrana oborile rekord u 2021.

Foto-ilustracija: Pixabay

Globalne emisije ugljen-dioksida (CO2) povezane sa energijom porasle su za šest procenata u 2021. godini na 36,3 milijarde tona, što je njihov najviši nivo ikada. Do ovoga je došlo zbog oporavka ekonomije od pandemije koronavirusa i povećanja potrošnje uglja, navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Oporavak potražnje za energijom u 2021. bio je povezan sa nepovoljnim vremenskim prilikama i uslovima na tržištu energije – posebno skokovima cena prirodnog gasa – što je dovelo do veće potrošnje uglja uprkos tome što je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora zabeležila najveći rast ikada.

Analize globalne emisije CO2 i potražnja za energijom urađene su detaljno, za svaku zemlju posebno, na osnovu najnovijih zvaničnih nacionalnih i javno dostupnih energetskih, ekonomskih i vremenskih podataka.

Kada je reč o uglju on je činio preko 40 odsto ukupnog rasta globalnih emisija CO2 u 2021. godini, dostigavši rekord od 15,3 milijarde tona u istoriji. 

Emisije ugljen-dioksida iz prirodnog gasa znatno su porasle u odnosu na nivo iz 2019. godine, na 7,5 milijardi tona. Sa 10,7 milijardi tona, emisije CO2 iz nafte ostale su znatno ispod nivoa pre pandemije zbog ograničenog oporavka globalnog transporta u 2021. godini.

Kina je jedina zemlja koja beleži ekonomski rast i 2020. i 2021. godine, te je i najviše doprinela povećanju emisije ugljen-dioksida. Samo u 2021. godini, emisije su porasle za preko 11,9 milijardi tona, što čini 33 odsto ukupne globalne emisije. Nagli porast zabeležen je zbog povećanja potražnje za električnom energijom koju, uglavnom, dobijaju iz uglja.

Kada je reč o Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi prelazak sa gasa na ugalj za proizvodnju električne energije, povećao je globalne emisije CO2 za više od 100 miliona tona, navodi se u izveštaju.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti