Norveška povećava porez na emisije ugljen-dioksida

Foto-ilustracija: Pixabay

U sklopu novog plana usmerenog na borbu protiv klimatskih promena, Norveška planira da znatno poveća porez na emisije ugljen-dioksida naftnim i gasnim kompanijama do kraja decenije, navodi portal Upstream.

Prema planu koji je predstavljen u petak, u kome su izložene klimatske ambicije uprave Osla za ostatak decenije, vlada ove skandinavske zemlje planira da poveća cene emisije troškova ugljen-dioksida na 235 dolara po toni do 2030. godine.

Trenutna cena koju plaćaju naftne i gasne kompanije iznosi 77 evra po toni CO2 koji proizvedu.

Premijerka Erna Solberg  tvrdi da je porez na ugljen-dioksid najvažnije sredstvo za smanjenje emisije štetnih gasova koji se stvaraju prilikom proizvodnje nafte i gasa.

„Osnovni princip Pariskog sporazuma je da odgovornost za emisije leži tamo gde se one javljaju. Norveška je odgovorna za emisije iz svoje proizvodnje “, rekla je ona.

Foto ilustracija: Pexels

Lider industrijske lobističke grupe Norveškog udruženja za naftu i gas (Norog) Aniken Haugli rekla je da bi vladin predlog o značajnom povećanju poreza mogao imati negativan uticaj na domaću proizvodnju.

„Doći će do poskupljenja,  povećaće se troškovi i oslabiti konkurentnost norveškog kontinentalnog šelfa“, objašnjava ona.

Iako je Haugli rekla da industrija podržava norveški porez na CO2, naglasila je da propisi i okvirni uslovi ne smeju biti promenjeni.

„Moramo da izbegnemo situaciju da Norveška postane preskupa i da kompanije prebace svoja ulaganja u druge zemlje“, rekla je ona.

Norog želi podsticajne finansijske šeme podrške za tehnologije sa smanjenim emisijama ugljenika i smanjenim emisijama.

„Povećani prihodi od poreza na CO2 moraju biti namenjeni merama za smanjenje emisije ugljenika“, rekao je Haugli.

Foto-ilustracija: Pixabay

Novi plan Norveške za smanjenje emisija koje su štetne po klimu (do 2030. godine), pratiće stalno ažuriranja svakih nekoliko godina.

Plan je takođe bacio svetlo na ambicije Norveške prema vetroelektranama na vodi, hvatanje i skladištenje ugljenika i vodonika, ali nije izloženo mnogo detalja o ovim tehnologijama.

Solberg je rekla da će detaljni planovi za ove tehnologije biti predstavljeni u beloj knjizi o energetskim resursima Norveške, koja će biti predstavljena tokom proleća.

„Klimatska politika je zbir svega što radimo – kako ćemo se prilagoditi i opremiti Norvešku za budućnost. Potrebna nam je poslovna zajednica koja je zelenija, pametnija i inovativnija. Vlada će osigurati da naftna i gasna industrija do 2030. smanje emisiju za 50 procenata“, zaključila je Solberg.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti