Norveška će dobiti najodrživiju fabriku nameštaja na svetu

Vestre je zamišljen kao proizvodni pogon u okviru javnog parka u kojem će praviti nameštaj uz 90 odsto manju potrošnju energije u odnosu na konvencionalnu fabriku.

Foto: Facebook (screenshot @Vestre)

Čuveni arhitektonski biro Bjarke Ingels Group (BIG) i norveški proizvođač nameštaja Vestre predstavili su zajednički projekat The Puls, kojim se planira izgradnja najodrživije fabrike nameštaja na svetu, ali će ujedno poslužiti drugima kao ideja vodilja za održivu arhitekturu. Inovativna fabrika će se graditi u norveškom mestu Magnor na parceli od impresivnih 121,5 hektara koja će funkcionisati kao javni park, javlja ArchDaily.

Kampovanje u fabrici?

Okarakterisan kao najveća investicija u Norveškoj u proteklim decenijama na polju industrije nameštaja, otvoreni proizvodni pogon imaće površinu od 6.500 kvadratnih metara, a okolni prostor, kojeg karakteriše netaknuta priroda, biće namenjen kampovanju i planinarenju.

Dakle, ova fabrika neće biti ograđena već će zapravo svojim dizajnom pozivati žitelje da dođu, provedu svoje vreme oko fabrike, a pritom možda i kupe neko parče nameštaja. Naime, spoljašnji hodnici ove fabrike biće zapravo izlozi u kojima će biti predstavljeni najnoviji modeli fabrike Vestre.

Fabrika je ujedno i izlog

Farbika je osmišljena kao radijalni niz četiri glavne proizvodne hale različitih funkcija – skladište, fabrika boje, sektor za preradu drveta i sektor za sastavljanje nameštaja – koje se spajaju na svojim krajevima kružnim prostorom.

Foto: Facebook (screenshot @Vestre)

U centralnom delu fabrike nalazi se kancelarijski prostor za logistiku kao i izložbeni centar koji ima direktnu vezu sa proizvodnim halama. Središte je okruženo javnim kružnim dvorištem u kom će biti izložene najnovije kolekcije nameštaja, a transparentni delovi fasade omogućavaju kako zaposlenim tako i posetiocima da imaju uvid u proces proizvodnje.

U fabrici će raditi roboti, materijal će prevoziti autonomnim kamionima, dok će se preko tableta moći upravljati celom fabrikom.

Iz BIG-a su objasnili da će se The Puls koristiti sve prednosti rešenja Industrije 4.0 pa će tako u ovoj fabrici raditi roboti, materijal će prevoziti autonomni kamioni, dok će se preko tableta moći upravljati celom fabrikom.

Kako arhitektonski tim ističe, The Plus će biti prva industrijska zgrada u nordijskoj regiji koja će dostići BREAM Outstanding, odnosno najveći ekološki sertifikat. Kako bi ispoštovali uslove Pariskog sporazuma, arhitekte su tokom projektovanja potpuno bile usmerene na principe obnovljive i čiste energije.

Pročitajte više na portalu Gradnja!

Autorka: Anđela Aleksić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti