Energetski nezavisna botanička bašta u Americi ne doprinosi efektu staklene bašte

Foto: Facebook (screenshot)

Koledž „Wellesley“ u Masačusetsu je dobio objekat u vidu održive botaničke bašte sa nultom emisijom gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Dizajn je osmišljen tako da se oslanja na solarnu i geotermalnu energiju, a pored toga poseduje i interaktivnu platformu koja ljudima omogućava da prikupljaju i razmenjuju podatke o biljkama u realnom vremenu, što podrazumeva informacije o kvalitetu zemljišta, vazduha i vode.

Svi prikupljeni podaci biće dostupni i istraživačkim centrima i školama.

Ustanova Global Flora bazira se na nasleđu doktorke Margaret Ferguson koja je tokom dvadesetih godina prošlog veka ohrabrivala tadašnje studente ove obrazovne institucije da „slušaju“ biljke i uče kroz što raznovrsnija interdisciplinarna iskustva.

Foto: Facebook (screenshot)

Ovaj staklenik će biti dostupan ne samo studentima, kao neka vrsta laboratorije, ali i muzeja, već će biti otvoren za javnost i besplatan.

Unutar bašte nalaziće se geotermalni radijatori za grejanje i hlađenje koji će pomagati u održavanju minimalne potrošnje energije, ali i stvaranju odgovarajućih mikroklimatskih uslova.

U bašti je raznovrstan izbor biljaka koje se uzgajaju, od pustinjskih vrsta do bioma iz mangrovih šuma. Posebno se ističe stablo staro 140 godina – Durant Camellia.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti