Investicija od 5,4 miliona dinara za energetski efikasnije okruženje najstarijih Subotičana

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Stevica Deđanski i gradski menadžer Zagorka Panić su direktoru Gerontološkog centra Subotica Nenadu Ivaniševiću u utorak, 7. jula, uručili ugovore o finansiranju projekta „Energetska sanacija Gerontološkog kluba Bajnat“. Za realizaciju ovog projekta ukupne vrednosti 5.394.069 dinara Ministarstvo rudarstva i energetike je – na osnovu Javnog poziva za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti radi finansiranja projekata u oblasti efikasnog korišćenja energije u 2019. godini u jedinicama lokalne samouprave, kao i gradskim opštinama – odobrilo sredstva u iznosu od 3.775.848 dinara (70 odsto vrednosti projekta), dok je učešće Grada Subotice 1.618.220 dinara (30 odsto vrednosti projekta).

Foto: Grad Subotica

Na prigodnoj svečanosti, upriličenoj tim povodom u GK „Bajnat“, Nenad Ivanišević se zahvalio gradonačelniku Bogdanu Labanu na konstantnoj podršci i podsetio da je ovo drugi projekat Ministarstva rudarstva i energetike sa kojim Gerontološki centar zajedno učestvuje sa gradom.

„Ne mogu da ne pomenem i projekte koje finansira Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za javna ulaganja, vredne skoro milijardu dinara, a koje je u naše ime podneo grad Subotica i koji se uspešno realizuju“, kazao je Ivanišević i dodao da će Dom za odrasla lica na Karađorđevom putu uskoro biti završen.

Gerontološki klub Bajnat je, kako je rekao, jedan od starijih, tradicionalnijih gradskih klubova koji ima 1.500 članova.

„Dom izgleda pristojno, ali je i vreme za njegovu kompletnu rekonstrukciju i energetsku sanaciju. To i jeste suština ovoga projekta. Ideja je da po završetku postupka javne nabavke počnu radovi, a da se rekonstruisani klub krajem jeseni svečano i otvori“ – rekao je Nenad Ivanišević.

Uz konstataciju da je saradnja republike, pokrajine i grada u realizaciji kapitalnih projekata ključna za grad Suboticu, bez koje, kako je istakla, tokom protekle četiri godine ne bi moglo da se realizuje više od 200 projekata, Zagorka Panić je rekla da joj je drago da je Ministarstvo rudarstva i energetike prepoznalo da u Srbiji postoji puno objekata kojima je neophodna energetska sanacija, tim pre što je reč o davno izgrađenim objektima, pogotovo javnim u koje se nije ulagalo a čiju sanaciju i rekonstrukciju lokalne saouprave nisu u mogućnosti same da isfinansiraju.

„Za energetsku sanaciju takvih objekata veoma je bitna kompletna i kvalitetna projektno-tehnička dokumentacija na osnovu koje se i aplicira za određena sredstva. Među 13 jedinica lokalne samouprave i gradskih opština kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike dodelilo sredstva je i Subotica kojoj je za realizaciju projekta ‘Energetska sanacija Gerontološkog kluba Bajnat’ odobreno oko 3,78 miliona dinara, dok je učešće Grada Subotice 1,6 miliona dinara“, naglasila je Zagorka Panić.

Stevica Deđanski je kazao da činjenica da je za vrlo kratko vreme već treći put u ovom gradu pokazuje da Subotica vrlo dobro prati ono što Vlada Republike Srbije radi, a što Ministarstvo rudarstva i energetike sprovodi.

„Pažnju u proteklom periodu zaista posvećujemo energetskoj efikasnosti koja je višestruko korisna. Gradovi i opštine koje se time bave pre svega imaju mogućnosti da konkurišu za sredstva, efekat toga je ušteda u novcu, a druga stvar je smanjenje emisije ugljen-dioksida, što je i naša obaveza. Zaista radimo na tome i potrebna nam je saradnja sa lokalnim samoupravama“, rekao je Deđanski, i dodao da će se ubrzo nakon konstituisanja nove Vlade intenzivno raditi na formiranju Fonda za energetsku efikasnost, kao javne agencije, koji će od donacija u iznosu od oko deset miliona evra godišnje i otprilike isto toliko od ekološke takse koja se skuplja, raspolagati sa oko 20 miliona evra za najbolje projekte lokalnih samouprava i građana.

Izvor: Grad Subotica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti