Postoji mogućnost da globalne temperature pređu ključni prag u narednih pet godina

Foto-ilustracija: Unsplash (Priscilla Du Preez)

Svetska meteorološka organizacija upozorila je da bi globalne temperature na godišnjem nivou u narednih pet godina, prvi put, mogle da pređu ključni prag od 1,5 stepeni Celzijusa.

Meteoroška agencija Ujedinjenih nacija navodi da meteorolozi predviđaju da postoji 20 odsto šanse da će temperatura na globalnom nivou biti 1,5 stepeni Celzijusa viša od predindustrijskog proseka tokom najmanje godinu dana, u periodu između 2020. i 2024. godine. Inače, u Sibiru je postignut novi temperaturni rekord jer su prosečne temperature u junu, drugu godinu zaredom, značajno povećane.

AP podseća da su se države širom sveta 2015. godine saglasile da će ograničiti globalno zagrevanje na nivo od 1,5 stepeni Celzijusa.

Prema navodima naučnika, prosečne temperature širom sveta već su sada najmanje jedan stepen Celzijusa više nego u periodu između 1850. i 1900. godine zbog emisija staklene bašte koje je uzrokovao čovek.

Svetska meteorološka organizacija, čije je sedište u Ženevi, navodi da postoji šansa od 70 odsto da će prag od 1,5 stepeni Celzijusa biti premašen za samo mesec dana u periodu između 2020. i 2024. godine.

Kako se navodi, očekuje se da će u periodu od pet godina prosečne temperature na godišnjem nivou biti od 0,91 do 1,59 stepeni više od proseka zabeleženog u predindustrijskom periodu.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti