Očekuju nas temperature iznad proseka tokom maja i juna

Foto-ilustracija: Unsplash (Matthew Brodeur)

Svetska meteorološka organizacija najavila je da će ovog i narednog meseca biti zabeležene temperature iznad proseka, što će se najverovatnije nastaviti i čitavog leta. Prethodni meseci ove godine bili su najtopliji ili drugi najtopliji po redu od početka merenja, a očekuje se da će se isti ritam nastaviti i tokom godine.

Uz temperaturu vazduha, raste i temperatura mora i okeana, što ima veliki uticaj na tropske ciklone i obrasce padavina, ali se veruje da na fluktacije okeana, poput El Ninja, kao prirodne pojave koja uobičajeno dodatno utiče na zagrevanje globalnih temperatura, ove godine neće imati značajnog dejstva.

Glavni uzrok povišenoj temperaturi vode u okeanima jeste ogromna količina energije (više od 90 odsto), zarobljena u gasovima staklene bašte, koja dospeva upravo u okeane.

Pored toga, najavljene su veće količine padavina,, iznad proseka za naredni period godine u oblasti Indijskog okeana, u Australiji i Indoneziji, dok će manje kiše biti u većem delu tropske i ekvatorijalne oblasti Tihog okeana, u Centralnoj i Južnoj Americi, Karibima i južne Afrike.

U predelu Severne Amerike takođe se očekuju povišene temperature tokom maja, juna i jula na većem delu teritorije. Meteoroloz u avgustu na prostoru gotovo čitavih Sjedinjenih Američkih Država prognoziraju temperature iznad proseka.

Prošlu godinu obeležila je pojava takozvanog „Indijskog Ninja“, odnosno oscilacija u temperaturi vode koja je dovela do velikog zagrevanja, a zatim hlađenja zapadnog dela Indijskog okeana u odnosu na istočni deo, što je izazvalo sušu, a zatim i požare u Australiji i poplave u Africi, koje su dodatno prouzrokovale invaziju skakavaca u zemljama na istočnom delu afričkog kontinenta.

Svetska meterološka organizacija uvela je Sezonsko ažuriranje klima na globalnom nivou, koje se i dalje nalazi u probnoj fazi.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti