Skakavci uništili useve u istočnoj Africi

Stotine miliona skakavaca su prekrile istočnoafričke zemlje Somalije, Etiopiju i Keniju i uništile useve u regionu gda se 20 miliona ljudi ionako suočava s glađu.

Foto: Twitter (screenshot)

Zemljoradnici kažu da su skakavci pojeli sve.

To je najgora najezda skakavaca u Keniji za 70 godina zahvaćeno je 70.000 hektara, a u Somaliji i Etiopiji najveća najezda za četvrt veka.

Kada kiša počne u martu i donese novu vegetaciju, broj skakavaca mogao bi brzo porasti za 500 puta. Počeće da opada tek s početkom suše u junu, saopštile su Ujedinjene nacije (UN).

„Moramo delati odmah“, rekao je Dejvid Fajri, iz Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO), na skupu donatora u Najrobiju.

Za pojačano prskanje pesticidima iz vazduha, što je jedini efikasan suzbijanja skakavaca, potrebno je oko 70 miliona dolara. To je za zemlje poput Somalije veoma teško dostižno.

Pročitajte još:

Keniji je potrebna dodatna oprema za prskanje da bi pojačala flotu od četiri aviona koji sada lete. Etiopija ih takođe ima samo toliko.

Foto: Twitter (screenshot)

Čak i mali broj insekata može da za jedan dan pojede hrane koliko i 35.000 ljudi.

U jednom roju može da bude i do 150 miliona skakavaca po kvadratnom kilometru zemljišta koje je zbog boje tih insekata sada ružičasto s kraja na kraj.

Jedan posebno veliki roj na severoistoku Kenije bio je dugačak 60 km, a širok 40 km.

Promena klime je doprinela izuzetnim razmerama razmnožavanja skakavaca, izjavio je stručnjak za klimu u Najrobiju, Abubakr Salih Babiker. Migriraju s vetrom i mogu da pređu do 150 kilometara dnevno.

Sada se krecću ka Ugandi i Južnom Sudanu, gde skoro polovina stanovništva gladuje.

Uganda nije imala takvu najezdu još od šezdesetih godina prošlog veka, ali već je u pripravnosti. UN kažu da se skakavci takođe kreću prema dolini Rift, žitnici Etiopije koja je po broju stanovnika druga zemlja u Africi.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti