Zabeleženo 90 vrsta prilikom zimskog popisa ptica vodenih staništa

Foto: JP „Vojvodinašume“

Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa – IWC (International Waterbird Census) traje od 1967. godine i obuhvata više od 25.000 popisivačkih lokaliteta, u preko 100 zemalja. Ovim programom rukovodi „Wetlands International“ organizacija koja se bavi očuvanjem i obnavljanjem vodenih staništa na globalnom nivou. U svakoj državi nacionalni koordinatori rade sa mrežom saradnika (profesionalaca i amatera), koji na terenu prikupljaju podatke o pticama vodenih staništa.

IWC program u Srbiji se sprovodi različitim intezitetom još od 1982. godine, kada je pažnja uglavnom bila usmerena na tok Dunava. Od 2012. godine, od kada DZPPS rukovodi zimskim popisom ptica, povećana je mreža volontera-saradnika, a pažnja je, osim na Dunav, usmerena i na druge lokalitete i kategorije vodenih staništa, poput kanala, potoka, slatinskih livada i drugo. Do sada je, na zimskom popisu ptica, u Srbiji zabeleženo preko 90 vrsta ptica vodenih staništa, a procenjuje se da u našoj zemlji zimuje oko 400.000 jedinki.

Foto: JP „Vojvodinašume“

U okviru Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, na području Šumske uprave „Apatin“, sprovodi se međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa. Na Dunavu su popis izvršili volonteri iz Hrvatske, a obilaze se i dunavski rukavci i bare. U ime Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, angažovan je volonter i ljubitelj ptica Miloš Nikolić, master student Fitomedicine iz Karavukova.

JP „Vojvodinašuma“ je pružila neophodnu logistiku i, u pratnji dva čuvara, zajednički je izvršen popis i obilazak ovog dela Dunava u SRP „Gornje Podunavlje“, rezultati popisa će biti naknadno objavljeni.

Izvor: JP „Vojvodinašume“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti