Za razvoj elektromobilnosti u Hrvatskoj – 7 miliona evra podsticaja

Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost u 2020. godini nastavlja s poticanjem elektromobilnosti. Za tu namenu je u ovoj godini osigurano 54 miliona kuna (7 miliona evra) i objavljeni su javni pozivi za sufinansiranje električnih vozila namenjen pravnim osobama i onaj za sufinansiranje stanica za punjenje vozila.

Foto-ilustracija: Unsplash (Chandra Oh)

„Za vozila kompanije i lokalne jedinice moći će da dobiju ukupno 22 miliona kuna (2,9 miliona evra), dok će se stanice za punjenje podsticati s ukupno 10 miliona.“ rekao je prilikom objave poziva direktor Fonda Siniša Kukić. Pritom je najavio i kako će biti objavljen i Javni poziv za građane, takođe vredan 22 miliona kuna.

„Ovi programi namenjeni su podsticanju promene našeg saobraćajnog sistema, jer na putevima imamo vozila prosečno stara 14 godina, s visokim emisijama ugljen-dioksida. Podsticajima želimo da podstaknemo građane i kompanije koje razmatraju nabavku novog vozila da odaberu električno vozilo, koje će biti daleko bolje za životnu sredinu. Veći broj takvih automobila na ulicama podstaći će i razvoj infrastrukture, koju Fond takođe sufinansira.“ rekao je direktor Kukić.

Fond nabavku vozila sufinansira s do 40 odsto po vozilu, a maksimalni iznos podsticaja zavisi od kategorije. Za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 20.000 kuna (2.600 evra), za plug-in hibride do 40.000 kuna (5.200 evra), dok će se za kupovinu vozila s električnim pogonom ili čak na vodonik moći da dobiju do 70.000 kuna (9.100 evra). Električni bicikli se od ove godine finansiraju isključivo pravnim osobama, koji za 5-15 bicikala mogu dobiti do 5.000 kuna po biciklu (650 evra). Takođe, dostupna su im i sredstva za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40.000,00 kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodonik , za koja se može dobiti do 70.000 kuna. S maksimalno 400.000 kuna pravnim osobama sufinansiraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, plug-in hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodonik.

Za razliku od građana kojima se sufinansira isključivo jedno novo vozilo, kompanije sufinancsranje mogu dobiti za više njih, ali maksimalan iznos sufinansiranja je do 400.000 kuna. I jedni i drugi kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dve godine.

Procedura prijave drugačija je od dosadašnje utoliko što se i građani i kompanije za sufinansiranje prijavljuju putem sistema za e-prijavu na javne pozive Fonda. Potrebno je prvo izraditi i aktivirati korisnički račun, nakon čega se u onlajn prijavni obrazac mogu unositi podaci i učitavati potrebna dokumentacija.

Službeno podnošenje prijava za pravne osobe kreće od 7. jula, a za građane od 13. jula u 9 sati. Za prijavu je, kao i do sad, potrebno nabaviti ponudu za vozilo i, po potrebi, katalog i/ili sertifikat u kojem se navode njegove tehničke karakteristike. Građani će uz to priložiti i obostranu kopiju ličnih isprava, dok pravne osobe trebaju priložiti i dodatnu dokumentaciju propisanu Javnim pozivom.

Procedura za prijavu je jednostavna i brza. Osim električnih vozila i stanica, ove jeseni Fond će podsticati i održiviji gradski saobraćaj, a dalji nastavak ovakvih programa je predviđen i Integracionim nacionalnim energetskim i klimatskim planom Republike Hrvatske.

Izvor: Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti