Tokom dvodnevnog čišćenja Pacifika uklonjeno 103 tone otpada

Foto: Facebook (screesnshot)

Brod Instituta „Ocean Voyages“ je tokom 48-dnevne ekspedicije severnim Pacifikom uspešno uklonio čak 103 tone ribolovnih mreža i plastičnog otpada. Taj deo Pacifika, mesta s najviše nakupljenog plastičnog otpada, poznatiji je kao Veliko pacifičko ostrvo smeća (GPGP – Great Pacific Garbage Patch).

Plastika se širom sveta koristi već 65 godina, a njena proizvodnja se iz godine u godinu samo povećava. Daleke 1950. godine proizvedeno je 2 miliona tona plastike, dok je 2015. proizvodnja dosegla neverovatnih 387 miliona tona. Naravno, tako veliko povećanje proizvodnje plastike uzrokovalo je ozbiljno zagađenje svetskih mora i okeana i danas predstavlja veliku pretnju morskim ekosistemim i celokupnom morskom životu.

Procenjuje se da zagađenje plastikom svake godine uzrokuje smrt 100 miliona morskih životinja, a naučnici predviđaju da će do 2050. u okeanima biti više plastike nego ribe. Posada broda S/V Kwai Instituta Ocean Voyages odlučila je dati svoj doprinos borbi protiv zagađenja plastikom te se uputila na 48-dnevnu ekspediciju tokom koje je prikupila ogromnu količinu ribolovnih mreža i plastičnog otpada. U severnom Pacifiku, na pola puta između Havaja i Kalifornije, nalazi se otpadni vrtlog poznat kao Velikog pacifičkog ostrva smeća (GPGP – Great Pacific Garbage Patch).

Posada broda je tako tokom ekspedicije iz okeana prikupila čak 103 tone plastičnog otpada ili dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, što je novi svetski rekord i dosad najveća akcija čišćenja okeana.

Foto: Facebook (screesnshot)

„Vrlo sam ponosna na naš marljivi tim. Premašili smo cilj od 100 tona plastike, toksičnih proizvoda i odbačenih ribarskih mreža. U ovim teškim vremenima i dalje pomažemo u borbi za ozdravljenje naših oceana, koja imaju važnu ulogu za zdravlje ljudi i zdravlje planeta“, izjavila je Meri Krauli, osnivačica i izvršna direktorka Instituta „Ocean Voyages“. Poznata kao „Istrebljivačica ribolova duhova“, Krauli je vrlo uspešna u razvoju efikasnih metoda uklanjanja značajnih količina plastike iz okeana, uključujući 48 tona plastike tokom dva čišćenja okeana u 2019. godini, od kojih je jedna održana na području Velikog pacifičkog ostrva smeća, a druga u pacifičkim vodama koje okružuju havajske otoke.

Aktivnosti Instituta „Ocean Voyages“ podržava kompanija Metson koja je takođe uključena u čišćenje okeana. „Bili smo impresionirani revolucionarnim naporima Instituta Ocean Voyages i napretkom koji je proteklih godina postigao njegov mali tim. Nadamo se da će im naša podrška pomoći da nastave ovaj važan posao“, izjavio je Met Koks, predsednik i izvršni direktor Metsona.

Sav prikupljeni otpad će se reciklirati i zbrinuti na propisan način, no čak i uz ovu rekordu količinu prikupljenog otpada severni Pacifik je i dalje najveće područje u svetu s ogromnim količinama plastičnog otpada. Institut Ocean Voyages planira nastavak ekspedicije čije će trajanje zavisiti o osiguravanju dodatnih donacija.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti