Mikroplastike u okeanima ima mnogo više nego što smo mislili

Foto-ilustracija: Unsplash (Meritt Thomas)

Iako je prisustvo mikroplastike u okeanima već dugo poznata činjenica, naučnici su, izgleda, tokom prethodnih istraživanja potcenili količinu. Poslednja istraživanja pokazuju da je u pitanju i dvostruko veći broj čestica.

S obala Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država korišćenjem finih mrežica koje preciznije filtriraju mikroplastiku za razliku od onih koje se inače koriste, pronađeno je mnogo više sitne plastike. Uglavnom su pronađene čestice sa tekstilnim vlaknima iz ribolovnih mreža, konopaca i odeće.

Zagađenje mikorplastikom je posebno zabrinjavajuće jer su čestice dovoljno sitne da ih mogu u sebe uneti i najsitniji planktoni, čime postaju deo ishrane gotovo čitavog morskog sveta.

Prema nekim podacima čak se ukazuje na mogućnost da je u određenim vodama veći broj čestica mikroplastike nego zooplanktona, a ove sitne životinje su jedne od najbrojnijih vrsta na planeti.

Pored morskog sveta,  mikroplastiku unose i brojne ptice koje se hrane vodenim insektima, i tako pojedu i 200 komada plastike dnevno, te ne čudi podatak da je mikroplastika dospela na svaku tačku na planeti, ušavši u lance ishrana svih ekosistema.

Foto-ilustracija: Unsplash (Andrei Ciobanu)

Pretpostavlja se da, sada kada je otkriveno da je količina mikroplastike na morskom dnu znatno veća, čak na stotine hiljada tona mikroplastike godišnje mogu dospeti na obale nošeni vetrom. Procene su da koncentracija mikroplastika može preći 3.700 čestica po kubnom metru.

Posebno zabrinjavajuć je podatak da je ljudi svakodnevno udišu, a još uvek nije poznato na koje se sve načine može manifestovati njen štetni uticaj na zdravlje živih bića.

Jelena Cvetić

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti