Da li će plastični otpad u okeanima postati deo prošlosti?

Foto-ilustracija: Unsplash (Krisztian Matyas)

Od svih zagađivača, plastika je najprepoznatljivija – ona je najvidljivija i pluta“, rekao je izvršni direktor Koka-kole Džejms Kvinsi na virtuelnom dijalogu o okeanima u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, piše Nova ekonomija.

„Jasno je da je ovo problem koji mora biti rešen. Plastika u okeanu mora biti stvar prošlosti,“ kazao je Kvinsi na forumu posvećenom zaštiti i rešavanju problema otpada u okeanima.

Kvisni je ocenio i da korporacije imaju veliku odgovornost prema životnoj sredini, objašnjavajući da nema smisla biti korporacija koja veoma zagađuje.

„Ako želite zdrav biznis, oko njega morate stvoriti zdravo društvo“, rekao je on.

Švedska će ove godine biti prva zemlja u kojoj će sve prodate boce biti napravljene od reciklirane plastike, istakla je Izabela Lovin, potpredsednica Švedske vlade i ministarka za okolinu.

„Pitanje plastike je u potpunosti moguće rešiti. Čovek je proizvodi i čovek može i da prestane. Odlučujemo o obrascima potrošnje koje želimo. Moramo poneti okruženje sa sobom u učionicu, tržni centar, glasačku kabinu. Imamo izbora. Ono što radimo kao pojedinci utiče na društvene i globalne ishode“, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorka Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu.

Izabela Lovin, švedska ministarka za okolinu, navela je da pored otpada u okeanima, moramo obratiti pažnju i na klimatske promene koje utiču na životnu sredinu.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti