Da li ćemo uskoro usisavati plastiku iz okeana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija „Clear Blue Sea“ sagradila je poluautonomnog robota katamarana s kojim iz okeana namerava da usisa što više otpada. Priču o tome objavio je Vašington Post.

„Clear Blue Sea“ je američka neprofitna organizacija sa sedištem u San Dijegu u južnoj Kaliforniji koja u saradnji s raznim kompanijama i drugim neprofitnim organizacijama pronalazi rešenja za borbu protiv zagađenja mora i okeana plastičnim otpadom. Jedno od tih rešenja je i FRED – katamaran na solarni pogon koji je organizacija sagradila s ciljem uklanjanja plastičnog otpada i korišćenja kao „usisivača za okean“. Ovaj poluautonomni robot katamaran je nedavno imao svoju uspešnu probnu plovidbu u zalivu u San Dijegu o kojoj je izvestio Vašington Post, a njime je daljinski upravljao Džastin Ho, glavni mašinski inženjer na Univerzitetu Kalifornija u San Dijegu.

Foto: Facebook (screenshot @Clear Blue Sea)

FRED ili punim imenom Floating Robot for Eliminating Debris je plutajući robot za uklanjanje otpada. Prototip je postavljen na katamaran dužine pet metara koji mu osigurava stabilnost na morskoj površini, a većinu svoje energije dobija iz solarnih panela montiranih na aluminijski okvir. FRED plovi brzinom od oko 2 čvora, što mu omogućuje prikupljanje plutajuće plastike na način sličan transportnoj traci. Osim što ne uzrokuje zagađenje, FRED je obazriv i prema morskim životinjama jer ima ugrađeni sistem uzbunjivanja koji ga upozorava kada su one u blizini. Takođe, hvataljke otpada izrađene su od plastike i dužina im se kreće u rasponu od jednog centimetra do jednog metra. Vašington Post javlja kako se u organizaciji „Clear Blue Sea“ nadaju da će do idućeg proleća uspeti da dovrše 50-metarsku verziju FRED-a koja će moći samostalno da sakuplja plastični otpad na otvorenom moru. Tokom svoje prve plovidbe FRED je od obale bio udaljen svega 30 metara i uspeo je da prikupi većinu plutajuće PET ambalaže i cevi od stiropora.

Naime, prilikom probne plovidbe ipak je uočen jedan ne tako mali problem. Plovilo je prouzrokovalo vrtloge koji su rasterali plastični otpad, no FRED je na kraju ipak uspeo da prikupiti njegovu većinu. Organizaciji „Clear Blue Sea“ i njegovom istraživačkom timu sada predstoji dodatno usavršavanje „usisivača“ koje bi trebalo omogućiti njegovo precizno podešavanje.

Gotovo stotinu studenata sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu volontiralo je na ovom projektu, a u organizaciji „Clear Blue Sea“ nadaju se da će sledeće godine prikupiti dva miliona dolara za dalje usavršavanje broda i plate za desetak članova tima. Sledeća lokacija za FRED-ovo ispitivanje mogao bi biti zaliv San Dijego, kao i izuzetno zagađenje vode reke Tihuana. Zloglasni simbol okeanske plastične pandemije – Veliko pacifičko ostrvo smeća (GPGP – Great Pacific Garbage Patch), koji se nalazi na pola puta između Havaja i Kalifornije, predstavlja pravu motivaciju za organizaciju „Clear Blue Sea“ i njihovog FRED-a. No, na njegove buduće podvige na pučini Tihog okeana ćemo ipak morati da pričekamo još neko vreme.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti