Kako da pomognete ptićima ispalim iz gnezda?

U ovo doba godine, Centru za zaštitu i proučavanje ptica iz Crne Gore često se javljaju ljudi koji su pronašli ptića na tlu, ne znajući kako postupiti i da li je sa njim sve u redu. Ono što je uobičajna situacija jeste da ptići ispadaju iz gnezda, i ako nisu povređeni treba ih vratiti na granu drveta, a roditelji će ih sami naći. Ipak, postoji nekoliko kategorija ovih mališana i svaki od njih zahteva posebnu brigu.

Foto-ilustracija: Pixabay

1. kategorija: ptići ispali iz gnezda (čučavci)

Prepoznaćete ih tako što: ne stoje, već sede; nisu sposobni niti malo da polete ili ublaže pad; nisu potpuno operjali, što znači da im perje tek izrasta; oči su im uglavnom otvorene ili poluotvorene.

Šta uraditi: pogledajte da li je u blizini gnezdo i pokušajte ih vratiti; ako ih nije moguće vratiti, uzeti ih i staviti u zamračenu prostoriju, na flašu tople vode, umotane u peškir. Pokriti ih laganom krpom ili peškirićem. Rizično je davati im vodu i hranu, jer je moguće da im je potreban poseban režim ishrane.

2. kategorija: ptići izašli iz gnezda (goluždravci)

Prepoznaćete ih tako što: mogu da stoje, hodaju ili skakuću; sposobni su da nisko prelete kratke distance i ublaže pad mašući krilima; gola mesta su teško vidljiva, a prisutna su uglavnom na stomaku ili leđima; oči su otvorene.

Šta uraditi: ne dirati ih, osim ako im preti neposredna opasnost; ako im ipak postoji potencijalna pretnja, staviti ih u gusti žbun ili na granu drveta, a ako je potrebno i više metara od mesta pronalaska. Proveriti ih nakon par sati; treba znati da je napuštanje gnijezda u ovom uzrastu manje-više normalno; roditelji nastavljaju da hrane mladunce iako su na zemlji. Intezivno će ih tražiti i do 3 dana i ne treba odustati od vraćanja ptića roditeljima, čak iako je potrebno povremeno ih nahraniti. Prisustvo roditelja ćete primetiti samo ukoliko ste udaljeni od ptića, u suprotnom će se odrasla ptica sakriti.

Foto: Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP)

Ukoliko su ptići jako slabi, povređeni ili se roditelji ne pojavljuju tokom tri dana, stanovnici Crne Gore mogu da kontaktiraju Centar na broj 020-272/051.

3. kategorija: poletarci

Prepoznaćete ih tako što: kreću se bez problema i panično beže od vas; preleću, kraće ali i duže razdaljine, čak se penju i na niže grane; gotovo je sve perje dobro razvijeno, ali dosta kraće nego kod odraslih ptica; često se oglašavju, čak i dok beže ili kad su sami.

Šta uraditi: u pitanju su odrasli ptići koji počinju polako i sami da se hrane. Poletarci nekad namerno ne lete ili beže, što je njihov odbrambeni mehanizam. Posmatrajte da li im je potrebna pomoć sa skrivenog mesta pre nego što reagujete. Odrasle ptice bi trebalo da su u blizini ali ih neće u stopu pratiti. Ukoliko je ptić jako slab ili povređen, iz Crne Gore pozovite Centar na broj 020-272/051.

4. kategorija: laste i čiope

Laste i čiope napuštaju gnezdo spremne za let. Nastavaljaju da prate roditelje u vazduhu, a laste obično sleću na visoka mesta gde ih roditelji i dalje hrane. Ukoliko vidite lastu ili čiopu na zemlji, to znači da im je potrebna pomoć.

Šta uraditi: Priđite polako da vidite da li će poleteti. Ako se to ne desi, pticu probajte vrlo pažljivo sa dlanova „baciti“ u vazduh, iznad neke meke površine. Pazite da ne padne sa velike visine ili neka vam neko pomogne da je dočeka ako dođe do pada. Ako ne poleti, stavite je negde na visinu i sačekajte na skrovitom mestu da vidite da li dolaze roditelji. Ukoliko je ptić jako slab ili povređen, iz Crne Gore pozovite Centar na broj 020-272/051.

Izvor: Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti