Život u blizini naftnih bušotina utiče na novorođenčad

Nedavno sprovedena studija pokazala je da život u blizini aktivnih naftnih i gasnih izvora tokom perioda trudnoće povećava rizik od niske telesne težine novorođenčadi, što se naročito pokazalo u ruralnim područjima.

Foto-ilustracija: Pixabay

Prvi put je sprovedena velika studija ove vrste kroz koju su analizirani zapisi skoro 3 miliona porođaja u Kaliforniji žena koje su živele u blizini naftnih i gasnih bušotina, odnosno unutar 10 km rastojanja od njih. Istraživanje je obuhvatilo period između 2006. i 2015. godine, podrazumevajući mesta sa aktivnim i neaktivnim bušotinama fosilnih goriva.

Tom prilikom pokazano je da je blizina ovih lokacija uticala na loše ishode porođaja, odnosno bebe su rođene manje  i lakše nego što bi trebalo. Bebe sa nižom kilažom od očekivane mogu imati probleme sa razvojem, više snage ulažu u borbu da dobiju na težini i podložnije su infekcijama. Kasnije tokom života veće su šanse da imaju problem sa dijabetesom, hipertenzijom, srčanim bolestima i intelektualnim teškoćama. Takođe, primećeno je da u proseku jedna u 12 beba ima manju težinu od proseka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Stanje beba zavisi i od kvaliteta vazduha u sredinama u kojima su živele majke tokom trudnoće, kao i uslovima stanovanja i zanimanja majki, odnosno kvaliteta života, otkrili su autori istraživanja.

Tokom poslednjih nekoliko godina, proizvodnja nafte i gasa širom SAD-a je u značajnom porastu. Čak četiri od 10 američkih naftnih polja smešteno je u Kaliforniji, iako je sama proizvodnja nafte u ovoj državi u postepenom padu poslednjih 30 godina. Nalazišta nafte i gasa, i aktivna i neaktivna mogu biti veoma štetna za okolinu, zagađujući vazduh, zemljište, vodu, utičući na povećanje buke i upotrebu veštačkog osvetljenja, što ne pogoduje ni lokalnoj flori i fauni.

Nalazi studije objavljeni su u časopisu „Environmental Health Perspectives“.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti