Toksični metali u hrani za bebe

Foto-ilustracija: Unsplash (Omar Lopez)

Sve češći je slučaj da se prilikom ispitivanja dečije hrane nailazi na zastrašujuće podatke o količini otrovnih metala koji se u njoj nalaze.

Prema poslednjim istraživanjima u Americi koje je sprovedeno na 168 poznatih brendova proizvođača hrane za bebe zaključeno je da 95 odsto sadrži olovo, 73 odsto arsenik, 75 odsto kadmijum, 32 odsto živu, dok jedna četvrtina hrane za bebe sadrži sva četiri teška metala.

Najopasnijim se pokazao pirinač, naročito u žitaricama za decu, slatki krompir i voćni sokovi.

Studija sprovedena početkom novog milenijuma u Bangladešu nad decom koja su pila vodu zaraženu arsenikom donela je nove zaključke u povezivanju štetnog uticaja ovog metala. Naime, ta deca su pokazala loše rezultate na testovima za inteligenciju.

Arsenik koji se nalazi u soli, vodi i vazduhu je neorganski i upravo on je i najotrovniji. Kad uzmemo u obzir da se pirinač gaji u vodi, jasno je da je rizik od upijanja arsenika veoma visok. Situacija sa organski uzgojenim pirinčem nije se pokazala mnogo boljom.

Veliki problem predstavlja činjenica da se među prvom dečijom hranom nađe upravo pirinač.

Pedijatri savetuju roditelje da, pre svega, zamene pirinač u dečijoj ishrani drugim žitaricama, poput pšenice, ječma, zobi i kinoe, kao i da se orijentišu prema avokadu, pireu od povrća, zobenoj kaši od kikiriki putera i lososu, s obzirom na to da sve pomenute namirnice imaju dovoljno sastojaka koji su bebi neophodni, a pomažu i u formiranju ukusa sa afinitetom prema zdravijoj hrani i ne razvijaju alergije.

Kuvanje pirinač u vodi umanjuje nivo arsenika za 60 odsto.

Povrće poput krompira i šargarepe je veoma zdravo i bogato vitaminom A, ali se i u njemu beleži visok nivo kadmijuma, te se savetuje da izbor povrća bude što raznovrsniji.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti