Bugarska zabranjuje prženu hranu i slatkiše u vrtićima

Foto-ilustracija: Pixabay

Zabrana pripreme pržene hrane i poslastica vrtićima, ustanovama za brigu o deci i dečjim kampovima u Bugarskoj stupa na snagu kao jedna od zakonskih izmena predviđenih Pravilnikom o zdravoj ishrani dece uzrasta od 3 do 7 godina, prenosi novinska agencija Novinite. Zabranjeni su i mleveno meso, ćufte i ražnjići.

Novi propisi predviđaju da mališani na nedeljnom nivou unose najmanje tri vrste svežeg voća i povrća i tradicionalno bugarsko piće na bazi jogurta airyan bez dodatka soli. Klinci neće smeti da jedu morske plodove, poput školjki, rakova i lignji, a na njihovom meniju će od stanovnika mora moći da se nađe isključivo riba.

Do sada je konzumacija pržene hrane, torti, peciva, kolača i slatkiša bila ograničena na dva puta u toku nedelju dana, a od sada će sve pobrojane namirnice biti u potpunosti odstranjene iz jelovnika klinaca u bugarskim predškolskim institucijama.

Hranljiv doručak će morati da bude utemeljen na povrću i napravljen bez soli i šećera, a pored soli i šećera, ograničen je i unos masti, i to na između 25 i 35 odsto energetske vrednosti hrane.

Deca bi trebalo da pet puta nedeljno jedu žitarice. Dozvoljeni su jedino džemovi i marmelade visokog kvaliteta i sir samo od kravljeg mleka.

Pravilnik takođe preporučuje količinu hrane koja odgovara mališanima između 3 i 4 godine i onim od 5 do 7 godina starosti.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti