Rijeka bogatija za još jedno reciklažno dvorište

Rijeka je od utorka 2. juna bogatija za još jedno reciklažno dvorište koje se otvara u Ulici Jože Vlahovića, nasuprot Saobraćajne škole.

Foto: Grad Rijeka

Riječka KD Čistoća do sada je upravljala s dva reciklažna dvorišta – onima u Mihačevoj Dragi i na Pehlinu, a treće reciklažno dvorište u Ulici Jože Vlahovića dodatno će doprineti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na deponijama. Novo riječko reciklažno dvorište otvoreno je u utorak uz prisustvo Vojka Obersnela, gradonačelnika Rijeke sa saradnicima, Alenke Košiša Čičin-Šain, zamenice direktora Fonda za zaštitu životne sredine energetsku efikasnost i Jasne Kukuljan, direktorke Komunalnog društva Čistoća.

Ukupna vrednost Projekta reciklažnog dvorišta u Ulici Jože Vlahovića iznosi 1.105.510 kuna (143.650 evra) s PDV-om od čega prihvatljivi troškovi iznose 919.035 kuna (119,470 evra). Putem Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, Ministarstvo zaštite okoline i energetike preko strukturnih i kohezijskih fondova Evropske unije priznaje 85 odsto iznosa prihvatljivih troškova, odnosno, bespovratna sredstva iznose 781.180 kn (101.000 evra) s PDV-om. Reciklažno dvorište u Ulici Jože Vlahovića namenjeno je isključivo korisnicima s područja Grada Rijeke.

Kao i u ostalim reciklažnim dvorištima kojima upravlja KD Čistoća, građani svoj otpad dovoze lično, unutar radnog vremena reciklažnog dvorišta, identifikuju se na ulazu i bez naknade odlažu svoj otpad u predviđene kontejnere.

Podsetimo, Rijeka ima i svoj Riperaj – jedinstveno mesto na kojem građani mogu besplatno popraviti neispravne sitne kućne uređaje, razbijeni i oštećeni nameštaj, odeću, igračke i slično uz pomoć majstora koji poseduju potrebna znanja i veštine. Riperaj je prvi takav projekat u Republici Hrvatskoj, a ponovno je otvoren od 1. juna, prema novom, prilagođenom radnom vremenu (ponedeljak, sreda i petak od 9.00 do 13.00 sati; utorak i četvrtak od 17.00 do 20.00 sati).

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti