Zagreb dobio beskontaktne pametne kontejnere za upravljanje otpadom

Grad Zagreb dobio je „EcoMobile“ – beskontaktne pametne kontejnere za upravljanje otpadom. U prisustvu gradonačelnika Milana Bandića kontejneri su predstavljeni na Evropskom trgu u ponedeljak, a rezultat su višegodišnjeg rada domaćih stručnjaka.

Foto: Grad Zagreb

Gradonačelnik Bandić je naglasio da, iako živimo u globalizovanom svetu, koristimo i domaće proizvodne kapacitete te ih uspešno implementiramo u svakodnevni život. “Srećan sam što se ova ideja rodila i što je zaživela u Zagrebu pa s velikim ponosom mogu reći kako će ovih pet pilot-kontejnera optimizovati skupljanje, odvajanje i odvoz zagrebačkog otpada. Podržimo hrvatske stručnjake, čuvajmo našu životnu sredinu i brinemo zajedno o našem gradu!“, dodao je gradonačelnik.

Upravnik filijale „Čistoća“ Jure Leko je rekao da su kontejneri automatizovani i da omogućuju pritiskanje sadržaja i njegovo smanjenje do 7 puta od početne veličine. “Kada se kontejner popuni do 80 odsto od svoga kapaciteta, komunalnom vozilu pomoću aplikacije stiže informacija te ga u roku od 2 do 3 sata prazni. On se treba nanovo isprazniti sledećeg dana pa tako štedi ljudstvo i mehanizaciju jer obične kontejnere treba prazniti i po nekoliko puta dnevno.“

“Ponosni smo jer je instalacija u celosti hrvatski proizvod, i to u gradu u kojem radimo i proizvodimo!“, kazao je Aleksandar Ivanović ispred kompanije „EcoMobile“.

Ovaj proizvod omogućuje beskontaktno odlaganje otpada jer nakon dve sekunde stajanja ispred njega se mehanizam automatski pokreće otvaranjem vrata. Zeleno ostrvo na ovoj lokaciji uključuje pametne kontejnere za odlaganje otpadnog papira, plastične i metalne ambalaže, stakla i sitnog mešanog komunalnog otpada.

Izvor: Grad Zagreb

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti