U Rovinju otvoren Centar za ponovnu upotrebu odbačenih predmeta

Foto: Grad Rovinj

U vreme u kojem je fenomen konzumerizma sve prisutniji, građani se olako odriču predmeta koji se mogu ponovno koristiti, te tako isti često završe u smeću umesto kod nekoga kome bi takav predmet mogao biti potreban.

Upravo je zato, 28. februara 2020. godine na lokaciji Reciklažnog dvorišta „Gripole“, otvoren Centar za ponovnu upotrebu odbačenih predmeta, čija je svrha upravo ponovnu upotreba odbačenih predmeta koje građani više ne koriste, kao što su, na primer, stari nameštaj, posuđe, električni uređaji i oprema, dečja kolica, bicikle i druga roba široke potrošnje, koja i dalje ima upotrebnu vrednost.

Ovom merom će se takođe doprineti razvoju cirkularne ekonomije, u kojoj se resursi koji se mogu iskoristiti zadržavaju u ekonomiji kako bi se iznova produktivno upotrebljavali i tako stvarali novu vrednost. Time se poštuje hijerarhija upravljanja otpadom, gde su u prvom planu: sprečavanje nastanka otpada, ponovna upotreba, odvojeno prikupljanje otpada, recikliranje i kompostiranje.

Pozivaju se svi korisnici grada Rovinja da ukoliko imaju predmete koje više ne koriste, a koji još uvek imaju svoju upotrebnu vrednost, da ih ne bacaju u smeće, već da ih donesu u Centar za ponovnu upotrebu odbačenih predmeta, na lokaciji Reciklažnog dvorišta „Gripole“, od ponedeljka do subote, u periodu od 8 do 18 sati.

Izvor: Grad Rovinj

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti