SEE ENERGY – Instalacije i tehnologija solarnih panela

Foto: EP

Jedan od najposećenijih panela Međunarodne SEE ENERGY konferencije „Zapadni Balkan u energetskoj tranziciji“ bio je Instalacije i tehnologija solarnih panela. Učesnici konferenciju imali su priliku da od velikih stručnjaka iz ove oblasti čuju sve o procesu dobijanja dozvola i ugradnji solarnih panela.

Miloš Kostić, direktor kompanije MT-KOMEX koja je lider u našoj zemlji kada je reč o izgradnji solarnih elektrana i ima dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti kaže da stručni tim ove kompanije čini 30 inženjera mašinstva, eletrotehnike, saobraćaja, arhitekture, ekonomisti, filolozi i 40 instalatera.

Kompanija MT-KOMEX do sada je izgradila 60 megavata solarnih elektrana. Njihov tim je izgradio prvu solarnu elektranu u privatnom vlasništvu u našoj zemlji, koja se nalazi u Kladovu, koja godišnje prosečno proizvodi 2.800 kilovat sati.

Kako je istakao neophodno je ubrzati procedure za dobijanje dozvola za izgradnju solarnih elektrana, kao i da treba olakšati i pojednostaviti procedure za priključenje elektrana u mrežu. 

Kostić kaže da je njegova kompanije do sada ishodovala priključenje za više od 40 elektrana na mrežu po principu kupac-proizvođač.

“Trenutno radimo na izgradnji najveće bifacijalne solarne elektrane na zemlji u privatnom vlasništvu. Planirano je da sa radom počne u februaru 2023. godine”, rekao je Kostić.

Odovarajući na pitanja učesnika konferencije Miloš Kostić je objasnio da solarni paneli nisu zapaljivi i da investitori moraju da paze koga angažuju za poslove, te da uvek izaberu akreditovane kompanije koje imaju sertifikovanu i kvalitetnu opremu.

Moderator ovog panela bila je Jelena Bunčić, SERBIO, a učestvovali su i Bojan Lalić, Energy NET, Bojan Grujički, Viessmann, Vladimir Popović, Energize.

Peta po redu međunarodna investiciona konferencija SEE ENERGY- Connect & Supply V na temu „Zapadni Balkan u susret novim energetskim izazovima“ održana je u hotelu „Sheraton“ u Novom Sadu. Događaj je organizovan uz koorganizaciju Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike, Privredne komore Austrije, Privredne komore Srbije, PU „Toplane Srbije“, regionalnih asocijacija i udruženja.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti