Budućnost OIE i problemi priključenja na mrežu

Foto: CIRED

Veliko interesovanje vladalo je za ovogodišnje 13. Savetovanje o elektrodistributivnim mrežama Srbije – CIRED. Već godinama unazad traži se mesto više za Savetovanje koje okuplja veliki broj stručnjaka iz oblasti razvoja i dristribucije električne energije. Ovo je idealna prilika da kompanije iz zemlje i regiona pokažu svoj bogat portofolio.

Kompanija MT-KOMEX lider je lider u našoj zemlji kada je reč o izgradnji solarnih elektrana, ali i energetskoj efikasnosti i e-mobilnosti. Bojan Jovanović elektroinženjer ove kompanije ispričao je da stručni tim MT-KOMEX-a čine 30 inženjera mašinstva, eletrotehnike, saobraćaja, arhitekture, ekonomisti, filolozi i 40 instalatera. 

Kako je istakao kompanija se bavim izgradnjom solarnih elektrana po principu ključ u ruke, instalacijom punjača za električne automobile, kao i razvojem i promocijom mreže punjača, a napravili su i svojevrstan zaokret ka eletromobilnosti prvom onlajn platformom i aplikacijom za punjenje EV –  Charge&GO.

Direktor kompanije MT-KOMEX, Miloš Kostić, učestvovao je na jednom od okruglih stolova ovogodišnje CIRED-a na kom se razgovaralo o obnovljivim izvorima energije, njihovom priključenju na mrežu, razvoju projekata i njihovim kapacitetima, kao i o kvalitetu električne energije i kvalitetu isporuke.

“EU je na mrežu priključila 39 GW instalisane snage iz solarnih elektrana u 2022. godini, predstavili su plan da do 2025. instalisane snage u PV elektranama iznosi 400 GW, a 740 GW do 2030. godine. Cilj EU je da do 2030. godine bar 45 odsto snage bude iz obnovljivih izvora”, istakao je Kostić.

On se posebno osvrnuo na projekte solarnih elektrana u Srbiji, kao i na proceduru za priključenje na mrežu i sticanje statusa kupac-proizvođač.

Foto-ilustracija: Pixabay (Zsuzska321)

“Elektrodistribuciju najviše brine kako će oni da upravljaju kada se pojavi 50.000 malih objekata koji proizvode električnu energiju. Na sajtu Elektrodistribucije trenutno je registrovano 200 kao kupac-proizvođač, a mnoge elektrane koje su igrađene i završene još uvek nisu registrovane, čekaju na priključenje, dok distribucija doživljava veliko zagušenje”, kaže Kostić.

Kako kaže, trgovci električnom energijom, a u Srbiji ih ima više od 70, još uvek nisu spremni, da pored Elektroprivrede koja je garantovani snabdevač, uđu na tržište, i isprate regulativni okvir.

“Do skoro smo svi pričali o smanjenju emisija CO2, a sada svi govorimo o energetskoj nezavisnosti i sigurnosti, potpuno su promenjeni principi ulaska u bilo koju investiciju i segment posla kojim se bavimo. Umesto da smo kroz novu uredbu podstrek dali industriji i privredi, novim subvencijama, one su date samo za domaćinstva, ništa za industriju. Industrija je najveći investitor koji može da smanji uvoz električne energije”, objašnjava Kostić.

On se osvrnuo i na to da Srbija daje ozbiljnu podršku, kako građanima, tako i privredi sa subvencionisanom cenom električne energije.

Da li je budućnost solarne energije u Srbiji bitna, pita se Kostić i koliko zajedno možemo da doprinesemo.

“Olakšanjem procedura i pojednostavljenjem procesa prijema elektrana u mrežu. Mi smo sa komisijom Elektrodistribucije više od 40 elektrana priključili na mrežu, po principu kupac-proizvođač. Komisija ne treba da izlazi na elektrane do 50 kilovata, sva odgovornost mora da se prebaci na odgovorno lice i akreditovano telo koje mora da izađe da ispita instalacije i preda izveštaj. Mi nemamo dovoljno kadrova da izlaze na objekte kako bi dali saglasnost za priključenje”, objašnjava Kostić.

Prema njegovim rečima u Srbiji nedostaje opreme, zbog trenutne situacije u svetu i velike potražnje, ali da je kompanija MT-KOMEX na vreme obezbedila za ovogodišnje poslovanje, do sada su izgradili 40 megavata solarnih elektrana.

Elektromobilnosti i charge&GO

Foto: Idook Media

Učesnici CIRED-a imali su priliku da od Kostića čuju sve o digitalnoj platformi i aplikaciji Charge&GO koja omogućava vozačima elektičnih vozila da lako lociraju najbliže punjače i da ih brzo i jednostavno dopune. Platforma pruža vozačima efikasnu uslugu punjenja i plaćanja korišćenja mesta za punjenje, kao i mogućnost kompanijama da daljinski upravljaju svojom mrežom punjača.

“Sa Virtom smo uspeli da uđemo u sistem mreže od 170.000 punjača, a do početka 2023. godine ulazimo direktno sa našom novom aplikacijom”, ističe Miloš Kostić.

Kako je dodao na GAZPROM benzinskim stanicama ugrađeno je sedam punjača, dok će na OMV-ovim biti instalirano 12, a do sada je postavljeno pet. Punjači iz ove mreže mogu se naći i na nekim lokacijama maloprodajnog lanca Stop Shop, u tržnim centrima Promenada, Novi Sad i Big fashion, Kragujevac, kao i kod predstavnika automobilske industrije u Srbiji, kao što su British Motors, AK Kompresor i Hit Auto.

Kompanija Charge&GO do sada je na više od 40 lokacija na putevima i autoputevima Srbije postavili elektropunjače snage od 22 do 180 kW, a do kraja godine mreža će pokrivati čak 100 punjačkih mesta, na kojima će sve više biti ultrabrzih punjača veće snage.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti