Evropska nedelja mobilnosti u Rimu počela besplatnim javnim prevozom

Foto-ilustracija: Unsplash (Chen Mizrach)

Stotine evropskih gradova priključilo se kampanji Evropske komisije pod nazivom “Evropska nedelja mobilnosti” čiji je cilj promovisanje čistih oblika transporta i podsticanje aktivne mobilnosti kao što su pešačenje, vožnja biciklom, javni prevoz i druga inteligentna transportna rešenja.

Ove godine će 2.797 gradova iz 47 zemalja sprovoditi brojne akcije u skropu nedelje mobilnosti od 16. do 22. septembra, a jedan od istaknutih gradova je i Rim.

Naime, u “Večnom gradu” je ove subote mreža javnog prevoza, uključujući autobuse, metro i tramvaje, bila potpuno besplatna za putnike, prenose italijanski mediji.

Tokom 17. septembra, građani Rima mogli su da pristupe celom sistemu javnog prevoza bez kupovine karata, a ostale akcije uključivale su pešačenje između Trga Venecija i Trga Kiđi, vožnju biciklističkom stazom uz reku Tiber i još oko 50 drugih akcija.

Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri rekao je da je inicijativa osmišljena kako bi promovisala korišćenje javnog prevoza i proširila kulturu održive mobilnosti.

“Grad radi na postizanju prave revolucije mobilnosti, ponovnom povezivanju naših susedstava kako bi Rim postao održivije mesto za život“, rekao je Gualtieri.

Gradonačelnik je već najavio mogućnost besplatnog ili skoro besplatnog javnog prevoza u glavnom gradu istakavši da će to pomoći penzionerima, radnicima i svima koji imaju niska primanja, a da će uz to dati veliki doprinos ublažavanju klimatskih promena.

Ovogodišnja Evropska nedelja mobilnosti posvećena je boljoj povezanosti, vrlo važnom pitanju u glavnom gradu Italije – od povezanosti unutar gradskih četvrti, do povezanosti između različitih delova grada, ali i brojnih koristi koje proizlaze iz tehnoloških i digitalnih inovacija, prenosi Ekovjesnik.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti