EU: Pilot aukcija posvećena proizvodnji vodonika iz obnovljivih izvora

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Evropska komisija objavila je publikaciju ,,Odredbe i uslovi’’ za svoju pilot aukciju koja je posvećena evropskoj proizvodnji vodonika iz obnovljivih izvora, što je važan korak prema povećanju proizvodnje obnovljivog vodonika.

Aukcija bi trebalo da bude otvorena 23. novembra 2023. godine, a ova publikacija potencijalnim ponuđačima pomaže da pripreme svoje ponude.

Na aukciji će biti dodeljeno 800 miliona evra proizvođačima vodonika iz obnovljivih izvora u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA), navodi se na sajtu Evropske komisije.

Aukcijom treba da se postignu četiri cilja, a prvi je smanjenje jaza u troškovima između obnovljivog i fosilnog vodonika u Evropskoj uniji.

Pročitajte još:

Drugi cilj jeste da se omogući formiranje tržišta obnovljivog vodonika. Zahvaljujući konkurentnim aukcijama sa transparentnom i jednostavnom postavkom, otkrivaju se troškovi proizvodnje i stvaraju uporedive cene koje mogu da posluže za pokretanje evropskog tržišta vodonika.

Treći cilj jeste da se smanji rizik evropskih projekata vodonika, zatim povezivanje domaće ponude i potražnje vodonika iz obnovljivih izvora, smanjenje kapitalnih troškova kao i korišćenje privatnog kapitala.

Na kraju, cilj je smanjiti administrativna opterećenja i troškove na osnovu kratkih, štedljivih i transparentnih procedura.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti