Proizvodnja vodonika iz stena bogatih gvožđem bez emitovanja ugljen-dioksida?

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Za vodonik se neretko kaže da je gorivo budućnosti, zato što njegovim sagorevanjem ne dolazi do ispušanja ugljen-dioksida. Ipak, za sada se i dalje najveći deo vodoničnog gasa proizvodi iz prirodnog gasa, što dovodi do stvaranja ovih emisija tokom procesa proizvodnje. Naučnici sa Univerziteta Teksas u Ostinu (eng The University of Texas at Austin), pronalaze način kako bi dobijanje vodonika moglo da postane još održiviji proces.

Reč je o proizvodnji vodonika iz stena koje su bogate gvožđem i to bez emitovanja CO2. Kako se navodi, ukoliko projekat bude uspešan, mogao bi da bude prekretnica u energetskoj tranziciji i postane potpuno nova vrsta industrije vodonika, takozvani geološki vodonik. Iako ovo nije potpuno nov postupak, do sada nije pokušan i primenjen na industrijskom nivou.

Tim naučnika dobio je grant u značajnom iznosu od Ministarstva energetike SAD kako bi u saradnji sa naučnicima iz Škole energetskih resursa Univerziteta Vajoming (eng University of Wyoming’s School of Energy Resources), ispitali mogućnost ovog procena na različitim vrstama stena širom Sjedinjenih Država.

Pročitajte još:

Kakvo istraživanje naučnici žele da sprovedu?

Serpentinizacija predstavlja prirodan geološki proces tokom kojeg stene bogate mineralima u prisustvu molekula vode i pod određenim uslovima temperature i pritiska, stvaraju nove minerale, a vodnik se oslobađa kao nusproizvod.

Naučnici će nastojati da istraže katalizatore koji će pospešiti pomenuti geološki proces. Pojašnjenja radi, katalizatori su supstance koje ubrzavaju hemijske reakcije pri čemu se iste ne troše već mogu ponovo da se koriste.

Ukoliko budu uspeli da pronađu pogodne katalizatore, naučnici veruju da bi ovaj proces imao potencijal da značajno poveća proizvodnju vodonika na globalnom nivou.

Države širom sveta ulažu napore, naročito u poslednje vreme, kako bi se unapredila proizvodnja zelenog vodonika. Prisećanja radi, nedavno je najavljeno da će Nemačka i Alžir uspostaviti bilateralnu radnu grupu za vodonik, a takođe je i Egipat potpisao sedam Memoranduma o razumevanju sa međunarodnim programerima u oblasti zelenog vodonika i obnovljive tehnologije. I Evropska unija radi na projektima koji podstiču saradnju za razvoj vodonične infrastrukture.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti